Početna Magazin Godine Gugl dobio potpuni uvid u britansko zdravstvo

Gugl dobio potpuni uvid u britansko zdravstvo

Gugl dobio potpuni uvid u britansko zdravstvo

Kompanija DeepMind u vlasništvu Gugla dobila je petogodišnji ugovor sa nacionalnim zdravstvom Velike Britanije (NHS) da može da pristupa podacima pacijenata kako bi razvio i isporučio svoju aplikaciju Streams.

Ovo je nastavak radnijeg dogovora iz aprila koji je već pokrenuo prve sumnje u opravdanost i bezbednost ovakve saradnje.

Aplikacija Streams isporučuje alarme o pacijentima na telefone lekara i medicinskih tehničara na sličan način na koji se pojavljuju i obaveštenja (notifikacije) za vesti.

U početku će biti korišena od 2017. godine za pacijente koji su u riziku od problema sa bubrezima, a zatim će u narednih pet godina obuhvatiti i one kojima otkrije trovanje krvi kako bi se koordinisala terapija.

Zanimljivo je da se aplikacija razvija za Ajfon, iako Gugl ima svoj operativni sistem za mobilne telefone – Android.

Podaci NHS-a koje Gugl koristi obuhvataju preko 1,6 miliona ljudi koji prođu bolničko lečenje u Velikoj Britaniji svake godine, a to daleko prevazilazi brojku koja je pogođena direktno problemima kojima se aplikacija bavi, piše NewScientist.

Naravno, i u samom vrhu zdravstva ali i u kompaniji Gugl veoma su zadovoljni dogovorom i ubeđuju javnost da će podaci biti sačuvani. Međutim, naravno da će biti sačuvani – trebaju Guglu. To i nije tema. Tema je ko ih čuva i ko ima uvid u njih?

Sa jedne strane postoji potreba da ti podaci analiziraju i da se na osnovu njih naprave tehnološka unapređenja koja će ionako sve gore javne zdravstvene usluge učiniti efikasnijim i dostupnijim, ali, sa druge strane, jedno je kada se taj proces odvija ipak u okvirima javnog sektora, a nešto sasvim drugo jeste kad se baze podataka javnog sektora otvore privatnom sektoru na znanje i upotrebu.

Uostalom… Osim bezbednosnih struktura, pitanje da li bi javni sektor dobio ikada podatke korisnika Gmail-a, Guglove pretrage ili Androida…