Magazin Godine Srbija

RFZO želi da iskoristi stare odštampane elektronske knjižice

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Momčilo Babić, vrši pritisak na Ministarstvo zdravlja da fond bude preimenovan u nekadašnji zavod jer je već odštampano 1,2 miliona novih zdravstvenih elektronskih kartica na kojima piše “zavod”.

Ideja je da tako izbegne kritike za trošenje 20 miliona evra za štampanje novih kartica koje želi RFZO, i koje bi svaki građanin platio 500 dinara, ali da ideju ipak sprovede u delo. Međutim, suštinski problem jeste u tome što svi podaci na ovakvoj kartici mogu da se nađu na novim ličnim kartama sa čipom.
Pomenutih preko milion odštampanih kartica urađene su dok je direktor Fonda bio doktor Aleksandar Vuksanović, ali Ministarstvo finansija tada nije dalo odobrenje. Doktor Babić sada želi da ih iskoristi, iako su odštampane na ćiriličnom pismu, pa ionako ne bi mogle da se koriste u EU. 
– Bolnice već imaju u kartonima sve podatke o osiguranicima. Dovoljno je samo da se pacijent indentifikuje, za šta nije potrebna nova knjižica, već bilo koji dokument. Prepreka je što u zakonu piše da građani moraju da imaju knjižice. Bolje je izbrisati taj deo iz zakona, nego da građani plaćaju knjižice – kaže zaštitnik prava građana Saša Janković koji na sastancima sa Ministarstvom zastupa stav da je cela rabot apotpuno nepotrebna.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija