Magazin Godine Srbija

U Srbiji se godišnje ukrade do tri hiljade automobila

Godišnje se u Srbiji ukrade od 2,5 do tri hiljade vozila, a samo u Beogradu preko polovine od tog broja – prosečno četiri dnevno (2012 – 1.558; 2011 – 1.468; 2009 – 1.861; 2008 – 2.301; 2007 – 2.625; 2001 – 4.787).

Krađe traju oko minut, a vrše se odnošenjem “paukom”, bušenjem karoserije i izvlačenjem žica za dekodiranje računarima (noviji automobili marke BMW, Audi A6 ili Reno Megan). 

Ipak, u 70 odsto slučajeva u Beogradu reč je o jednostavnijim metoma uz korišćenje šrafcigera (punto), ili prosto uskakanjem u vozilo u kom je ostao ključ kada vlasnik izađe do trafike, što rade sitniji lopovi, takozvani “natrkači”. Treba imati dodatnu zaštitu jer se kradljivci mahom opredeljuju za ona vozila gde ima manje “posla”.
– Do sada se najbolje pokazao originalni “zeder”, koji blokira volan, i nismo imali nijedan slučaj krađe automobila s njim. “Igla” se takođe pokazala dobro, ali ima jeftinijih kopija koje se otvaraju za nekoliko sekundi – kaže Borislav Kovačević, šef Odseka za suzbijanje delikata na motornim vozilima u Beogradskoj policiji za Telegraf: 
– Efikasna zaštita (oko 2.500 dinara) jeste i premeštanje OBD priključka sa standardnog mesta, preko kog se lopovi “kače” na kompjuter vozila i startuju motor jer odustaju od daljeg traženja. Naravno, ovo ne sprečava lopove opremljene šlep-vozilima da prosto odnesu auto.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija