Magazin Godine Život i godine

Dan Dunava 2013 obeležen na Zemunskom keju

Centralna manifestacija obeležavanja Dana Dunava, 29. juna, koji se slavi u 14 podunavskih zemalja, u Srbiji je održana na Zemunskom keju, uz edukativno-zabavni program, namenjen pre svega deci.

Međunarodnu konvenciju o saradnji na poslovima zaštite i održivog korišćenja Dunava potpisalo je 14 zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav. Dan Dunava širom Evrope obeležen je prvi put 2004. godine. 
Dunav je dug oko 2.850 kilometara. Najduža je reka koja protiče kroz Evropsku uniju, i druga po dužini u Evropi, posle Volge. Ipak, Dunav je najduži evropski rečni plovni put. Na njegovim obalama živi oko 80 miliona ljudi.
Dunav kroz Srbiju teće u dužini od 588 kilometara, od Bezdana do Timoka, a hidrografsku mrežu njegovog sliva čini 120 pritoka, od kojih se neke od najvećih ulivaju na teritoriji Srbije – Sava, Tisa i Drina. U slivu Dunava nalazi se oko 92 odsto teritorije Srbije.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/390802/Dan-Dunava-obelezen-na-Zemunskom-keju

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija