Ekonomija Magazin Godine Zemlje bivše Jugoslavije

Republika Srpska: Broj penzionera nastavlja da u stopu prati broj radnika

Broj zaposlenih u Srpskoj u posljednjih šest godina u blagom je porastu, međutim, taj rast u stopu prati i sve više penzionera, zbog čega je njihov broj i dalje gotovo izjednačen.

U Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske kažu da je krajem aprila 2016. godine Srpska imala 286.766 zaposlenih i 253.082 penzionera. Dakle, njihov odnos je 1,13:1, piše Glas Srpske.

“Približno isti broj radnika i penzionera negativno se odražava ne samo na Fond PIO, već otežava i samo funkcionisanje penzijskog sistema,” naglašava portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

To se, kako ističe, najviše ogleda u otežanom prikupljanju novca za isplatu penzija po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“U ovakvim okolnostima pribjegava se raznim parametrima, a jedan od njih je i pooštravanje uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju”, dodao je Joksimović.

Ipak, u Srpskoj udeo doprinosa u ukupnim prihodima za obezbeđivanje finansiranja penzija je među najpovoljnijim u regionu i iznosi 78,8 odsto.

Na prostorima bivše Jugoslavije nekada je odnos radnika i penzionera bio 3,7:1. Srpska, međutim, nije jedina u kojoj je gotovo isti broj zaposlenih i penzionera, jer je slična situacija i u zemljama u okruženju.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija