Početna Magazin Godine Japance silom penzionišu u 60. pa zaposle za 30% manju platu

Japance silom penzionišu u 60. pa zaposle za 30% manju platu

Japance silom penzionišu u 60. pa zaposle za 30% manju platu

Ekonimisti smatraju da Japan može da pronađe izlaz iz situacije manjka radne snage zbog starenja stanovništva angažovanjem penzionera na raznim poslovima i nakon 65. godine života. Tvrde da država za sad ne uspeva „adekvatno da zapošljava zdrave starije osobe“ jer 80% kompanija radnike starije od 60 godina vidi samo kao veoma jeftinu radnu snagu…

U Japanu 33 miliona ljudi starije je od 65 godina, što je preko četvrtine ukupne populacije. Pored toga, Japan je država sa najdužim očekivanim životnim vekom – za žene će u 2050. godini to biti čak 90 godina! Podsetimo, u Srbiji se životni vek danas kreće oko 75 godina.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Procene su da će u 2060. godini Japan dostići 40% stanovništva starijeg od 65 godina, kada će procenat mlađih od 15 godina iznositi tek oko devet odsto!

Stanje je takvo da, iako Japan spada među zemlje u kojima najviše starijih osoba i dalje radi, radne snage opet nedostaje. Već u 2015. godini na radnim mestima bilo je 7,3 miliona starijih od 65 godina, to jest 21,7 odsto ovog dela stanovništva (oko petine).

Grafikon (Blumberg): Udeo starijih osoba u radnoj snazi po zemljama sveta (narandžasto - procenat zaposlenih starijih od 65, plavo - procenat starijih od 65 u ukupnom stanovništvu)
Grafikon (Blumberg): Udeo starijih osoba u radnoj snazi po zemljama sveta (narandžasto – procenat zaposlenih starijih od 65, plavo – procenat starijih od 65 u ukupnom stanovništvu) – Stari najčešće rade u Japanu (22%), SAD (18%), Kanadi (13%), Velikoj Britaniji (10%), a nešto ređe u Nemačkoj (6%), Italiji (4%) i Francuskoj (3%)

Dodatni razlog za zabrinutost jeste i taj što se procenjuje da će se broj radnika sa 64 miliona iz 2014. godine smanjiti na 56 miliona već do 2030. godine.

Zanimljivo je da Japan nema zvanično ograničenje za starosnu penziju, ali se u kompanijama i dalje primenjuje obavezan odlazak u penziju već u 60. godini. To znači da već od 50. ili 55. godine stariji radnici imaju veoma malo prilike za napredovanje jer kompanija dugoročno ne računa na njih.

Tu leži jedan od glavnih problema za dalji angažman starije radne snage. Sa tokijskog univerzitata poručuju da su „60-godišnjaci u Japanu veoma, veoma mladi“, i da nije dovoljno samo produžiti boravak u firmi već da je potrebno potpuno promeniti sadašnja pravila kadriranja koja bi znatno pomerila i granicu napredovanja i novih prilika za radnike koji ulaze i u sedmu deceniju života.

Vlada Japana je u aprilu 2013. godine promenila propis uvodeći obavezu da kompanije omoguće rad do 65. godine za one radnike koji to žele. Međutim, kompanije zapravo otpuste radnike, pa ih zaposle po drugom ugovoru, tako da tih dodatnih pet godina rade često za daleko manju platu nego što su je imali ranije.

Čak 81 odsto japanskih kompanija ima ograničenje za penziju postavljeno na 60. rođendan radnika. Zatim, čak 80 posto penzionisanih radnika bude ponovo angažovano pod lošijim uslovima. Koliko lošijim? Skoro za trećinu: 27% su manja prosečna primanja radnika od 61. godinu u odnosu na one koji su i dalje regularno zaposleni godinu dana pre toga.

Kada se plate uporede sa platama radnika od 55 do 59 godina, tada je razlika i nešto veća – celih 30 odsto.

Jedan od razloga za ovakvu nelogičnu situaciju – da radnika nema a da su plaćeni malo, jeste i mala mobilnost radne snage. Jednostavno, tržište nije takvo da su radnici spremni da se okrenu drugom poslodavcu već je veoma jaka tendencija da se ostane na istom mestu bez obzira na uslove koji se mogu nazvati i ucenama.

izvor: Penzin, Blumberg