Početna Magazin Godine Rekordna dužina života sa transplantiranim srcem

Rekordna dužina života sa transplantiranim srcem

Džon MekKaferti (71) nadmašio je prethodni Ginisov svetski rekord od 30 godina, 11 meseci i 10 dana koji je postavio Amerikanac koji je umro 2009. godine.

Gospodinu MekKafertiju je rečeno da ima pet godina života kada se podvrgao operaciji koja mu je spasila život pre 31 godine. Kaže da njegov rekord treba da da nadu drugima koji čekaju na transplantaciju.

„Želim da ovaj svetski rekord bude inspiracija za sve koji čekaju transplantaciju srca i za one koji, kao i ja, budu bili dovoljno srećni da je dočekaju.
Moj savet je da se uvek treba nadati, gledati unapred sa pozitivnim stavom i, naravno, da slediti savete lekara.“

MekKaferti je dobio šansu za novi početak 20. oktobra 1982. godine pošto ga je operisao svetski priznat hirurg Ser Magdi Jakub.
Kada je imao 39 godina dijagnostikovana mu je dilatirana kardiomiopatija – jedan od najčešćih uzroka srčane insuficijencije. Srčana insuficijencija dovodi do oštećivanja srčanog zida i mišića, što uzrokuje slabljenje i uvećavanje srca čime je ono sprečeno da efikasno pumpa krv.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Prvu uspešnu transplantaciju srca izveo je prof. Kristjan Nitling Barnard sa timom od 30 lekara u bolnici u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici. Pacijent, Luis Vaškanski, živeo je 18 dana sa novim srcem.