Magazin Godine Zdravlje

Oporavak nakon slavlja

Sutradan nakon proslave, da bi se organizam oporavio, treba sebi zadati dva cilja: eliminaciju toksina i laganu ishranu. Radi se o izbacivanju svih loših materija i ostataka koji su se nakupili u telu.

Kada preteramo, pre svega sa alkoholom, organizam je dehidriran. Rehidratacija je, dakle, prioritet. Zbog toga, preporučljivo je piti što više vode, najmanje 1,5 litara u toku dana, i dati prednost čajevima koji će pospešiti probavu, kao i supama u kojima se nalaze smekšana vlakna.

Što se tiče sadržaja na tanjiru, povrće je najbolji izbor. Naime, ono ima tu prednost da ima malo kalorija, ali da donosi obilje vitamina, mineralnih soli i vlakana. Vlakna zarobljavaju toksine koji će biti eliminisani stimulisanjem probave. Presno ili kuvano, kao predjelo, prilog ili kao desert, ono je odlično kao deo menija za dan nakon proslave.

Ako se povrće kuva, ne treba mu dodavati masnoću. Ukus će biti bolji i olakšaće se kuvanje na pari ukoliko se dodaju aromatične trave. Što se supa tiče, bitno je da se ne prave krem supe ili čorbe, odnosno ne treba u njih dodavati mleko, pavlaku, meso ili krutone.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija