Početna Magazin Godine Društvo Čovečnost pojedinca, nada za društvo u celini

Čovečnost pojedinca, nada za društvo u celini

Kada portal koji se bavi ekonomijom za reč nedelje izabere termin „humanitarne akcije“ zbog njihove brojnosti, rađa se nada da smo bolji nego što mislimo

Portal Biznis & Finansije je za poslednji termin u godini za svoju rubriku Reč nedelje izabrao: humanitarne akcije. Kada čovek želi da se opusti i razveseli, ne posećuje sajtove ovog profila. Čak i kada su pozitivni, vesti i tekstovi iz oblasti ekonomije odavno nemaju tu snagu da nas obraduju. Međutim, analiza termina humanitarne akcije redakcije BiF – raduje!

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Bez obzira na situaciju, svi će dati prilog za novogodišnje paketiće. Paketića je toliko da, navodi se u tekstu, beogradsko Prihvatilište za decu i Svratište za decu, već od sredine decembra nisu više mogli da primaju paketiće. Nabrajaju se razne organizacije i udruženja koji su pokrenuli humanitarne akcije, dat je grafikon sa prikazom broja akcija koje su inicirale medijske kuće… „Možda je u pitanju krizom probuđena solidarnost, a možda, uprkos tranziciji i pogrešnom shvatanju kapitalizma, i nismo izgubili ono najbolje što nas je krasilo“, kaže se na kraju teksta.

Zaista, imamo razloga za nadu. Iako su novine pune strašnih životnih priča zbog kojih se upitamo da li je moguće da živimo u društvu koje dozvoljava da se tako nešto dešava, u komentarima tih priča uvek se nađe nekoliko u kojima se samo traži puna adresa onog ili onih o kojima je potresan novinski članak.

U Politici smo, npr, mogli da čitamo o baki Jani Lukšić (94) koja živi u više nego oskudno nameštenom sobičku i ima samo onaj obrok koji dobije u narodnoj kuhinji. Ima i osmeh na licu. Nije nimalo ogorčena, samo bi želela da ima radio koji će joj omogućiti da čuje ljudski glas jer joj samoća pada teže od siromaštva. Autor teksta B. Lomović obaveštava nas da je pred štampu dobio informaciju da joj je sugrađanin, penzionisani nastavnik muzike, doneo radio. Nekoliko čitalaca moli za njenu adresu…

Ako su čovečnost i briga za bližnjeg ono što nas pojedinačno i dalje krasi, možda ćemo uspeti i da pokrenemo mehanizme delovanja našeg društva kojima će se štiti svaki njegov član.