Početna Magazin Godine Društvo Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Za rehabilitaciju o trošku PIO fonda ove godine 1.500 zainteresovanih više nego prošle godine, J. Ž. Skenderija piše za Novosti.

Nakon obrade svih zahteva na konkursu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 srpskih banja, na listama želja najstarijih najčešće su se našle Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Niška, “Termal” Vrdnik i Banja Kanjiža.

Ugovorene usluge pružaju se jednoobrazno svim korisnicima, a primera radi, samo će u “Merkuru” u Vrnjačkoj Banji ove godine na banjskoj rehabilitaciji preko Fonda PIO boraviti oko 1.500 penzionera.

“Ovogodišnjim izmenama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija PIO fonda, prvi put je omogućeno korisnicima da navedu u koju banju bi želeli da budu upućeni”, objašnjava za Novosti Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu.

“Dakle, penzioneri se od ove godine opredeljuju za dve ustanove sa područja filijale Fonda na kojoj imaju prebivalište i za treću ustanovu sa spiska iz Pravilnika u kojoj bi želeli da ostvare ovo pravo. Na osnovu toga se upućuju na rehabilitaciju, a u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove koja nije kontraindikovana njihovoj medicinskoj dokumentaciji.”

Finansijski plan Fonda za 2017. godinu omogućio je da se za društveni standard korisnika penzija izdvoje sredstva u iznosu od skoro 394 miliona dinara, što je za više od 30 miliona veći iznos u odnosu na prošlu godinu, odnosno za oko 45 miliona više nego u 2015. godini. Samim tim, viši je i iznos sredstava koja se izdvajaju za besplatnu rehabilitaciju najstarijih, a koja čine 93,3 odsto od ukupnog iznosa sredstava opredeljenih za društveni standard, odnosno 367,6 miliona dinara za rehabilitaciju u 2017. godini. Viši iznosi koji se izdvajaju za ove svrhe rezultat su povećanih izvornih prihoda Fonda.

Na osnovu opredeljenih sredstava i ugovorenih cena u lečilištima, u banjama će ove godine o trošku Fonda PIO boraviti oko 12.500 korisnika penzija, što je za oko 1.500 korisnika više nego lane.

Prema odredbama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija PIO fonda, ukoliko bi se na listi našla dva korisnika koja imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je stariji.

Fond svake godine koriguje Pravilnik o društvenom standardu penzionera kojim proširuje brigu o najstarijima. Tako je ove godine prvi put uvedeno da, osim toga što penzioneri sami biraju u koje lečilište hoće da idu, korisnici koji su slepa lica imaju i pratioca, što je velika novina. Na konkurs su stigla više od 40.852 zahteva za korišćenje besplatne rehabilitacije u banjama, što je rekordan broj prijava.

Iz Vojvodine se za gratis oporavak prijavio takođe veliki broj najstarijih, a njih 3.080 je dobilo smeštaj. Taj broj je utvrđen nakon formiranja rang-lista po odredbama Pravilnika i opredeljenih finansijskih sredstava za ovu namenu u filijalama RF PIO sa područja Vojvodine.

“Uslove iz oglasa ispunila su 5.432 penzionera svih kategorija sa područja AP Vojvodine, a 1.874 nisu”, kažu u PIO.

U skladu sa željama penzionera, raspoloživim kapacitetima rehabilitacionih centara i formiranim rang-listama, u Nišku banju biće upućeno 917 korisnika, u “Zlatni bor” 625, u “Selters” 400, u specijalnu bolnicu “Merkur” 1.479, “Sokobanju” 517, “Dr Borivoje Gnjatić” u Starom Slankamenu 93, “Rusandu” u Melencima 316 korisnika, a u Banju Koviljaču 1.152.

U Bukovičkoj banji boraviće ove godine 154 korisnika o trošku Fonda PIO, Novopazarska banja primiće 69, Ribarska 410, “Agens” u Mataruškoj banji 282, “Ivanjica” 529, “Gamzigrad” 327, “Vranjska banja” 168, “Banja Kanjiža” 855, “Bujanovačka” 114, “Gejzer” u Sijarinskoj banji 234, “Banja Junaković” 779 korisnika, “Termal” Vrdnik 804, “Banjica” 279, “Prolom banja” 769, “Lukovska” 461 i “Gornja Trepča” 506 penzionera.

%d bloggers like this: