Početna Magazin Godine Društvo Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Rehabilitacija o trošku Fonda PIO – Tri penzionera na jedno mesto

Za rehabilitaciju o trošku PIO fonda ove godine 1.500 zainteresovanih više nego prošle godine, J. Ž. Skenderija piše za Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nakon obrade svih zahteva na konkursu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 srpskih banja, na listama želja najstarijih najčešće su se našle Vrnjačka Banja, Banja Koviljača, Niška, „Termal“ Vrdnik i Banja Kanjiža.

Ugovorene usluge pružaju se jednoobrazno svim korisnicima, a primera radi, samo će u „Merkuru“ u Vrnjačkoj Banji ove godine na banjskoj rehabilitaciji preko Fonda PIO boraviti oko 1.500 penzionera.

„Ovogodišnjim izmenama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija PIO fonda, prvi put je omogućeno korisnicima da navedu u koju banju bi želeli da budu upućeni“, objašnjava za Novosti Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu.

„Dakle, penzioneri se od ove godine opredeljuju za dve ustanove sa područja filijale Fonda na kojoj imaju prebivalište i za treću ustanovu sa spiska iz Pravilnika u kojoj bi želeli da ostvare ovo pravo. Na osnovu toga se upućuju na rehabilitaciju, a u skladu sa smeštajnim kapacitetima ustanove koja nije kontraindikovana njihovoj medicinskoj dokumentaciji.“

Finansijski plan Fonda za 2017. godinu omogućio je da se za društveni standard korisnika penzija izdvoje sredstva u iznosu od skoro 394 miliona dinara, što je za više od 30 miliona veći iznos u odnosu na prošlu godinu, odnosno za oko 45 miliona više nego u 2015. godini. Samim tim, viši je i iznos sredstava koja se izdvajaju za besplatnu rehabilitaciju najstarijih, a koja čine 93,3 odsto od ukupnog iznosa sredstava opredeljenih za društveni standard, odnosno 367,6 miliona dinara za rehabilitaciju u 2017. godini. Viši iznosi koji se izdvajaju za ove svrhe rezultat su povećanih izvornih prihoda Fonda.

Na osnovu opredeljenih sredstava i ugovorenih cena u lečilištima, u banjama će ove godine o trošku Fonda PIO boraviti oko 12.500 korisnika penzija, što je za oko 1.500 korisnika više nego lane.

Prema odredbama Pravilnika o društvenom standardu korisnika penzija PIO fonda, ukoliko bi se na listi našla dva korisnika koja imaju isti broj bodova, prednost ima onaj koji je stariji.

Fond svake godine koriguje Pravilnik o društvenom standardu penzionera kojim proširuje brigu o najstarijima. Tako je ove godine prvi put uvedeno da, osim toga što penzioneri sami biraju u koje lečilište hoće da idu, korisnici koji su slepa lica imaju i pratioca, što je velika novina. Na konkurs su stigla više od 40.852 zahteva za korišćenje besplatne rehabilitacije u banjama, što je rekordan broj prijava.

Iz Vojvodine se za gratis oporavak prijavio takođe veliki broj najstarijih, a njih 3.080 je dobilo smeštaj. Taj broj je utvrđen nakon formiranja rang-lista po odredbama Pravilnika i opredeljenih finansijskih sredstava za ovu namenu u filijalama RF PIO sa područja Vojvodine.

„Uslove iz oglasa ispunila su 5.432 penzionera svih kategorija sa područja AP Vojvodine, a 1.874 nisu“, kažu u PIO.

U skladu sa željama penzionera, raspoloživim kapacitetima rehabilitacionih centara i formiranim rang-listama, u Nišku banju biće upućeno 917 korisnika, u „Zlatni bor“ 625, u „Selters“ 400, u specijalnu bolnicu „Merkur“ 1.479, „Sokobanju“ 517, „Dr Borivoje Gnjatić“ u Starom Slankamenu 93, „Rusandu“ u Melencima 316 korisnika, a u Banju Koviljaču 1.152.

U Bukovičkoj banji boraviće ove godine 154 korisnika o trošku Fonda PIO, Novopazarska banja primiće 69, Ribarska 410, „Agens“ u Mataruškoj banji 282, „Ivanjica“ 529, „Gamzigrad“ 327, „Vranjska banja“ 168, „Banja Kanjiža“ 855, „Bujanovačka“ 114, „Gejzer“ u Sijarinskoj banji 234, „Banja Junaković“ 779 korisnika, „Termal“ Vrdnik 804, „Banjica“ 279, „Prolom banja“ 769, „Lukovska“ 461 i „Gornja Trepča“ 506 penzionera.