Početna Magazin Godine Sindikat vojnih penzionera: Pet godina iživljavanja nad penzionerima

Sindikat vojnih penzionera: Pet godina iživljavanja nad penzionerima

Sindikat vojnih penzionera: Pet godina iživljavanja nad penzionerima

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) izdalo je saopštenje povodom pet godina upravljanja Srbijom od strane koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom (SNS). Saopštenje prenosimo u celosti

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije podržava istorijsko obeležavanje godišnjice dolaska na vlast koalicije na čelu sa SNS od strane Pokreta za preokret*. Kao penzioneri koji su zajedno sa zaposlenima u državnoj upravi jedini bili podvrgnuti navodnim reformama aktuelne vlasti, osećamo se pozvanima da iznesemo svoju ocenu tog perioda. Procenjujemo da je najveći broj od oko 1.600.000 penzionera glasao za promenu vlasti na parlamentarnim izborima 2012. godine, posle kojih je na vlast došla koalicija sa SNS na čelu. Period pljačkaških privatizacija, uništavanje i propadanje u svim segmentima društva posle 2000. godine i obećanja da će se nova vlast odgovornije i poštenije raditi, bili su mamac da penzioneri podrže SNS. Iako aktuelna vlast nije ostvarila ni jedan od deklarisanih ciljeva, nas penzionere su posebno pogodile mere fiskalne stabilizacije.

Svesni da zaposlenost i stanje privrede nije takvo da možemo tražiti prosečne penzije koje imaju penzioneri u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, ocenjujemo da su vlade aktuelne koalicije na vlasti pogoršale ekonomsko-socijalni položaj penzionera, dramatično ih osiromašili i urušile PIO fond Srbije.

Donošenjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PIO, aktuelna vlast je suprotno Ustavu RS, smanjila penzije i podržavila upravljanje PIO fondom.
Takvim postupcima aktuelna vlast je :

– Podržavila upravljanje PIO fondom jer u Upravnom odboru ima svoja četiri predstavnika pored po jednog predstavnika penzionera, zaposlenih i poslodavaca i onemogućila da predstavnici zaposlenih i penzionera, koji su vlasnici sredstava PIO fonda, njime i upravljaju. Znači, vlast je sebe postavila na mesto TUTORA nad imovinom PIO fonda.

– Neustavno smanjila penzije veće od 25.000 dinara na neodređeno vreme, iako u Zakonu stoji odrednica: privremeno. Penzije su smanjene od 10-20% iako političari i režimski mediji stalno govore o 10%.

– Izmenom Zakona o PIO, obustavljena su dva godišnja, redovna, usklađivanja penzija u skladu sa porastom troškova života i povećanja nacionalnog dohotka i zbog čega su, poslednje tri godine, penzije izgubile kupovnu moć najmanje 15%.

– Izmenama Zakona PIO, penzioneri koji su sa 40 godina staža otišli u prevremenu starosnu penziju su kažnjeni trajnim smanjenjem penzije 4,08 % za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju. Na takav način, vlast je zapravo favorizovala penzionere sa minimalnim penzijskim stažom od 15 godina, a dodatno oštetila penzionere sa punim penzijskim stažom od 40 godina.

– Donošenjem i sprovođenjem Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, dodatno je urušen PIO fond jer je broj uplata doprinosa na minimalnu osnovicu sa 450.000 porastao na 750.000. Procenjujemo da je kod zaposlenih poljuljano poverenje u budućnost PIO fonda pa od poslodavaca traže uplate doprinosa PIO na minimalnu osnovicu.

– Svaki dan u medijima otkrivamo da postoje poslodavci kojima Vlada Srbije, poreski i organi PIO fonda tolerišu neuplaćivanje doprinosa na zarade zaposlenih. Istovremeno inspekcijski i poreski organi tolerišu rad na crno preko 600.000 radnika. Licemerno je govoriti da država dotira fond PIO ako ona u isto vreme ne smanjuje rad na crno i ne obezbeđuje uplatu doprinosa PIO.

– Vlada Srbije u dva navrata pred izbore donela sporne odluke o isplati novčane pomoći penzionerima iz PIO fonda. Takva pomoć je trebalo i moglo da se isplati samo iz budžeta, određenog za socijalna davanja.

– Podržavljenje upravljanja PIO fondom je izvršeno i sa namerom da se njegova imovina rasproda.

– Zaustavljen je upis vlasništa PIO fonda u Katastru Srbije nad 18 banja, nad kojima je do sada fond odlukama sudova dobio vlasništvo.

– Vojni penzioneri (39.656) su dodatno oštećeni Odlukom Vlade Srbije od 30. oktobra 2015. godine, o vanrednom usklađivanju penzija od 1.1.2008. godine, jer im penzije nisu uvećane za 11,06 nego za 6,57% i nisu im u skladu sa zakonima priznati sudski troškovi, troškovi zastupanja i zakonske kamate. Na takav način vojni penzioneri su dodatno oštećeni u odnosu na druge penzionere a penzije su im ukupno umanjene od 15-25%. Kako im je penzija jedini izvor prihoda u porodici, zbog svega se nalaze na ivici egzistencije.

– PIO fond i sudovi u Srbiji nastavljaju sa nezakonskim postupanjima u rešavanju i odlučivanju o pravima vojnih penzionera. Uvećanje penzije na osnovu zakona po osnovu beneficiranog staža je nedostupno samo vojnim penzionerima. PIO fond i Upravni sud Srbije obesmišljavaju upravne postupke tako što Upravni sud i do šest puta vraća rešenja PIO fonda na ponovno rešavanje a da PIO fond i dalje vrši opstrukciju ostvarivanja prava vojnih penzionera. Iako je jedan broj vojnih penzionera vansudskim poravnanjem sa PIO fondom, odustao od borbe za svoja zakonska prava na sudovima, procenjujemo da u ovom trenutku preko 30.000 vojnih penzionera vodi sudske i upravne postupke za ostvarivanje tih prava.

– U ovom periodu, samo stotinak od 4.200 vojnih beskućnika je dobilo stan i, ako se problem bude rešavao istim tempom, stanove će dobiti za 40 godina. Možda i pre, ali to neće biti stanovi već parcele na grobljima.

Zbog svega navedenog, Udruženje je u proteklom periodu nadležnim organima uputilo desetine inicijativa i predloga za ostvarivanje zakonskih prava vojnih penzionera i organizovalo bezbroj javnih tribina i 12 javnih okupljanja- protesta.

ZAHTEVAMO da se reformom PIO fonda obezbedi da njime većinski upravljaju zaposleni i penzioneri, da država obezbedi disciplinu i zakonitost u plaćanju doprinosa zaposlenih od strane poslodavaca.

Zahtevamo da se Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija što pre poništi a zadržani deo penzije sa zakonskom kamatom vrati opljačkanim penzionerima.

Od nadležnih državnih sudskih organa i PIO fonda zahtevamo poštovanje naših ustavnih i zakonskih prava i prava garantovanih međunarodnim konvencijama koje je država obavezna da sprovodi.

Pozivamo sve penzionere da se obraćanjem sudovima u Srbiji bore protiv diskriminacije i nemoralnog i neustavnog otimanja dela penzije od strane aktuelne vlasti.

Jovan Tamburić, predsednik USPVLS

* Pokret za preokret organizuje izložbu „Pet godina propadanja“, 27. jula 2017. godine u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu