Registar „Ne zovi“ od 2023. godine

Registar „Ne zovi“ biće uspostavljen od 2023. godine. Ovaj registar ograničiće rad kompanija koje pozivaju građane i nude robu na prodaju.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako piše Politika, registar „Ne zovi“ trebalo je da bude u funkciji godinu dana od usvajanja Zakona o zaštiti potrošača, odnosno od 21. decembra 2022.

Međutim, kako u Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine kažu, da bi ovaj registar potrošača koji ne žele da primaju pozive ili poruke, u okviru promocije i prodaje telefonom, mogao da zaživi potrebno je da se donese pravilnik kojim bi se bliže propisao način upisa i ispisa, korišćenja i vođenja registra.

Nacrt pravilnika je sačinila radna grupa. Ova grupa formirana je od strane svih zainteresovanih, Nju čine predstavnici ministarstava, Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge – RATEL, predstavnika operatora elektronskih komunikacionih usluga i Saveta stranih investitora.

Pravilnik predstavlja polaznu osnovu za izradu tehničke specifikacije potrebne za raspisivanje javnog poziva za pribavljanje IT rešenja kojim bi se uspostavio ovaj registar.

Nakon nabavke softvera potrebno je i umrežavanje operatera elektronskih komunikacionih usluga sa ovim softverom. Treba, kako kažu u Ministarstvu, i da prođe period probne eksploatacije. Rad registra u punom kapacitetu očekivan je, zbog svega ovoga, u toku sledeće godine.

Stariji građani najčešće žrtve beskrupuloznih telemarketara

Uporni telefonski pozivi, promocije i targetiranje, uglavnom starijih građana, ne prestaju. Stariji su češća meta jer se lakše odlučuju na ishitrenu kupovinu.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) objasnili su za Politiku da, ako potrošaču nije uručen obrazac za odustanak, on ima rok od godinu dana da odustane.

„Dosetili su se i da navedu da svojim potpisom na ugovoru potrošač potvrđuje da mu je obrazac za odustanak uručen, a zapravo nije. Kupci često ne pročitaju do tančina ugovore. Naknadno je teško utvrditi ko je u pravu ako postoji potpis kupca“, objašnjava Mladen Alfirović, pravni zastupnik NOPS-a. Izgled obrasca za odustanak, kako napominje, propisalo je Ministarstvo trgovine.

Alfirović smatra da je uspostavljanje registra „Ne zovi“ neophodno. Poslom telemarketinga i prodaje putem organizovanja promocija i dalje se bavi veliki broj firmi u Srbiji. Prigovori na njihov rad veoma su česti.