Početna Magazin Godine Ekonomija Redovne penzije izdržavaju stanovništvo

Redovne penzije izdržavaju stanovništvo

Sve više domaćinstava u Srbiji zavisi od penzija najstarijih članova porodice tokom poslednjih godina, jer po zvaničnoj statistici 36 odsto troškova jedne prosečne porodice podmiruju penzijski čekovi, dok plate učestvuju sa svega 42 odsto.

Platežna moć penzionera i dalje jeste manja od njihovih zaposlenih potomaka s obzirom da prosečna penzija iznosi oko 23.000 dinara, dok prosečna plata premašuje 42.000 dinara.
Međutim, prednost penzija je u tome što su redovne i tačne dok većina zaposlenih ne zna sa sigurnošću kada će primiti platu, jer samo 20 odsto poslodavaca platu isplaćuje na vreme. 
– Logično je da penzije sve više učestvuju u potrošnji domaćinstva kada je privredna aktivnost loša, a „siva“ ekonomija ogromna, jer penzije ne mogu da se isplaćuju „na crno“. Nije to jedini razlog. Postoje delovi Srbije u koje stižu značajna sredstva od doznaka i ljudi nemaju veliki motiv da se zaposle. Veliko je učešće i poljoprivrednih gazdinstava koja žive od svog rada, ali ne ulaze u statistiku zaposlenih i penzionera – smatra ekonomista Aleksandar Stevanović.