Reakcija vojnih penzionera na ponudu Vlade Srbije za rešavanje vanrednog usklađivanja vojnih penzija

Reakcija vojnih penzionera na ponudu Vlade Srbije za rešavanje vanrednog usklađivanja vojnih penzija
Više o vojnim penzionerima čitajte na Penzinu

Na sednici predsedništva Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS), održanoj elektronskim putem, 10. novembra 2015. godine, usvojen je odgovor vladi Srbije na ponudu za vanredno usklađivanje vojnih penzija od 1. januara 2008. godine. Penzin ovo saopštenje prenosi u celosti:

U Zaključku Vlade Republike Srbije za vanredno usklađivanje vojnih penzija od 1. januara 2008. godine, stoji da će se izvršiti usklađivanje penzija korisnicima vojnih penzija ostvarenih do 31. decembra 2007. godine, i to tako  što će na penzije uvećane  od 1. januara 2008. godine za procenat usklađivanja 4,21 odsto utvrđen Odlukom o usklađivanju vojnih penzija za 2007. godinu (,,Službeni vojni list, broj 13/08), primeniti procenat usklađivanja od 6,57 odsto, čime se obezbeđuje da ukupno usklađivanje penzija na mesec decembar 2007. godine iznosi 11,06 odsto, što je uvećanje u skladu sa članom 75. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (,,Službeni glasnik RS,” broj 85/05).

Matematika koju je koristila Vlada Srbije se ne slaže sa Odlukama Ustavnog Suda Srbije u kojima je napisano „na isti način i u istom iznosu“. Pozivanje osiromašenih vojnih penzionera da se vansudski nagode sa RF PiO i odreknu prava na sudsku zaštitu je pokušaj prevare.

Vansudskom nagodbom vojni penzioneri bi izgubili oko 60% sledujuće sume, sudske troškove, kamate i zakonsko rešenje o penzionisanju na osnovu Zakona o PiO.

Udruženje sindikata vojnih penzionera (USPVLS) odbacuje Odluku Vlade Srbije kao nekorektnu a pozive vojnim penzionerima od strane RF PiO kao pokušaj prevare. Udruženje preporučuje vojnim penzionerima da ne odustaju od tužbi, zbog toga što Fond PIO vansudskim sporazumom ne nadoknađuje troškove sudskog procesa i advokata, ni zatezne kamate i ne predviđa donošenje rešenja u skladu sa Zakonom PiO.

Udruženje sindikata vojnih penzionera Srbije zahteva da se penzije usklade za 11,06 na vrednost boda od 9,40 i o tome svakom vojnom penzineru donesu Rešenje zasnovano na Zakonu o PiO.

Udruženje će sa drugim udruženjima vojnih penzionera organizovati protest protiv pokušaja prevare vojnih penzionera dana 17.11.2015. godine u 11 sati na Savskom trgu i protestnu šetnju do centrale PiO fonda – Vlade Srbije i RTS.”

predsednik USPVLS

Jovan Tamburić

8 comments

 • Jedno pitanje?Šta je sa onim prvim,pre 2008g, usklađenjem!Moj svekar Marko Karanović ni to nije dobio?Hvala Vam unapred!

  Reply
 • Neki *fini* ljudi idu na mesta gde se okupljaju vojni penzioneri (VMC) i ubeđuju ih da prihvate vansudsko poravnanje. Korisnici vojnih penzija i voj. penzioneri ne nasedajte na prevaru!!!!!!

  Reply
 • Dokle više ponižavanja ,omalovažavanja ,diskriminisanja i stavljanja u drugi red građana nas i naših porodica oko250 000 građana drugog reda u Srbiji. Jeli to toliko teško poštovati ustav i ustavne odluke ili ajde da i dalje otimamo kršeći ustavne odluke,služeći se lažima i prevarama .

  Reply
 • Nije jasno da institucije države,mnogi stručni pravni timovi a da donesu ovako nakaradna pravna akta. Populacija vojnih penzionera nije nepismena, naprotiv. Ne može proći podvala i prevara. Jedini je problem da neko ovo ponuđeno rešenje prihvati je trenutni materijalni položaj.

  Reply
 • Ponuda je bezsramna prevara, ali ujedno i priznanje prava na uskladjivanje posle 8 godina. Interesantno je da to priznanje dolazi od Vlade a ne od suda!!!
  U svojoj neobzirnosti nisu razmisljali da i kada bih hteo da povucem tuzbu moram da imam oko 90 000 za dosadasnje troskove parnice, da bih od suda dobio potvrdu da sam odustao od tuzbe.
  Mislim da ce vecina ovu partiju sa pacerima odigrati do kraja.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *