Početna Magazin Godine Ekonomija Kad manji biznisi izbegavaju porez kao velike multinacionalne kompanije

Kad manji biznisi izbegavaju porez kao velike multinacionalne kompanije

Kad manji biznisi izbegavaju porez kao velike multinacionalne kompanije

Poznato je da velike međunarodne kompanije na sve načine zaobilaze zakone i svaku godinu završavaju sa (ne)plaćanjem poreza koji se meri u promilima zarade, pa praktično državne, i kase lokalnih samouprava, žive isključivo od poreza koji se naplati „običnim smrtnicima“. Jedan gradić u Velsu rešio je da ukaže na ovaj problem tako što će izbegavati da plaća porez po istoj formuli kako to rade „veliki igrači“.

Kada su privatni preduzetnici u velškom gradiću Krikhouel otkrili kako multinacionalni giganti koriste rupe u zakonu da izbegnu plaćanje poreza na dobit u Velikoj Britaniji, nisu se samo razbesneli, već su odlučili da preokrenu situaciju u svoju korist, primenjujuči istu knjigovodstvenu praksu koju koriste najveće svetske kompanije kako bi preselili ceo grad “u inostranstvo”.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Sledeći preporuke stručnjaka, u pratnji ekipe BBC, porodična preduzeća podnela su vladinoj agenciji odgovornoj za ubiranje poreza (HMRC) svoj poreski plan, kopirajući “ofšor” aranžmane globalnih brendova koji plaćaju nizak porez ili ga ne plaćaju uopšte.

Poreska pobuna okruga Pouis, koju predvode trgovinska preduzeća, uključujući i pušnicu za dimljenje lososa, lokalnu prodavnicu kafe, knjižaru, optičarsku radnju i pekaru, mogla bi da se proširi i na celu Veliku Britaniju.

Žitelji Krikhouela žele da podele svoj plan za izbegavanje poreza s drugim mestima, u nastojanju da nateraju ministarstvo finansija da uvede zakon koji će onemogućiti velikim kompanijama da plaćaju porez koji je neznatan u odnosu na ostvarenu dobit ili da ga ne plaćaju uopšte.

Primera radi, „Amazon“ je 2014. godine platio porez od 11,9 miliona funti, dok je od prodaje putem interneta u Britaniji zaradio 5,3 milijarde funti – platili su porez od oko 0,2%!

U dokumentarnom filmu BBC-2 “Grad koji se preselio u inostranstvo”, stanovnici izražavaju gnev prema kompanijama, uključujući i “Kafe Nero”, koji od 2008. nije platio porez na dobit u Velikoj Britaniji, iako beleži prodaju u vrednosti od 1,2 milijarde funti.

Film prati vlasnike prodavnica u Krikhauelu na njihovom putovanju do Ostrva Men (samoupravni krunski posed koji nije deo Ujedinjenog Kraljevstva), gde je, u cilju izbegavanja poreza, registrovano sedište matične kompanije “Kafea Nero”.

Džo Kartju, koja vodi pušnicu “Blek Mauntin”, kaže:

“Bili smo zapanjeni kada smo otkrili da prihod koji generišu vredni zaposleni u tim prometnim britanskim lancima nije prijavljen. Želimo da plaćamo porez zato što svi koristimo lokalne škole i bolnice, ali želimo da promenimo zakon kako bi svako pošteno platio svoj deo. Sve do sada, ovi složeni ‘ofšor’ trikovi bili su dostupni samo velikim kompanijama koji mogu da plate troškove advokata. Ali, mi smo se udružili i smislili kako da ih kopiramo.”

Prema njenim rečima, sastanak trgovaca sa HMRC prošao je “veoma dobro”, nakon što su podneli svoj “ofšor” poreski plan. “To dovodi vladu u opasnost. Ako nešto ne preduzmu, ovo bi moglo da se proširi na sve gradove. Sve što smo predložili je u skladu sa zakonom.”

Član parlamenta i konzervativac Džordž Osborn zalagao se za uvođenje “Gugl poreza”, koji bi pogađao velike tehnološke kompanije koje profit preseljavaju u inostranstvo.

Britanski aktivista, satiričar i komičar Hejdon Praus, na to, međutim, kaže:

„Čim se zatvori jedna rupa u zakonu, pojavi se druga. Trgovcima iz Krikhouela se smučilo da na svojim plećima nose sav teret sistema. Njih ne pozivaju na prijatna ćaskanja sa glavešinama HMRC kao velike korporacije, ali su oni kičma britanske ekonomije”- piše britanski Independent a prenosi Blic.