Razgovor organizacija penzionera sa ministarkom za rad – obmana ili put ka vraćanju penzija

Nakon sastanka dve organizacije penzionera sa ministarkom za rad, u medijima je preneto da bi umanjivane penzije mogle biti vraćene.
U vezi sa ovim, USPVLS je objavio saopštenje u kome upozorava na moguću novu obmanu penzionera.
U Sindikatu penzionera Nezavisnost, organizacije koja je inicirala taj sastanak, kažu da je put ka rešavanju problema, pa i vraćanju penzija, moguć samo ako se razgovara.

Predstavnici Saveza penzionera Srbije i Sindikata penzionera Nezavisnost sastali su se sredinom novembra sa ministarkom Darijom Kisić Tepavčević. Nakon ovog sastanka, u medijima se pojavila vest o inicijativi za povraćaj neisplaćenih delova penzije.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPVLS) u vezi sa ovom inicijativom upozorava javnost da je moguća nova obmana penzionera. Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja sindikata penzionera Nezavisnost objašnjava za Penzin da je pomenuti sastanak upravo on inicirao jer je razgovor sa donosiocima odluka put ka vraćanju penzija.

Tamburić: Moguća je nova prevara penzionera

U Saopštenju USPVLS koje potpisuje g. Tamburić upozorava se da je moguća nova manipulacija i obmana penzionera. Podseća da je Vlada dostavila Narodnoj skupštini Predlog budžeta za 2022. godinu. U tom predlogu nisu predviđena sredstva za povraćaj neisplaćenih delova penzija.

Jovan Tamburić navodi da je na okruglom stolu „Društveni i materijalni položaj penzionera“, održanom 28. septembra 2021. godine u organizaciji Udruženja penzionera Nezavisnost, potpisan zajednički dopis predstavnika svih udruženja i sindikata penzionera. On je sadržao predloge rešavanja akutnih problema i zahtev da se održi zajednički sastanak pre izrade Predloga budžeta za 2022. godinu.

Umesto zajedničkog sastanka predstavnika svih organizacija penzionera sa ministarkom, pre izrade i usvajanja Predloga budžeta, na sastanak su otišli predstavnici samo dva udruženja posle izrade Predloga budžeta za 2022. godinu i njegovog dostavljanja Skupštini od strane Vlade.

„Na zakasnelom sastanku su mogli samo da konstatuju da je propuštena prilika da se predlozi oštećenih penzionera ukalkulušu u budžet za narednu godinu i da bi problem mogao da bude rešavan tek u 2023. godini na časnu reč Vlade i Predsednika Republike Srbije“, piše u Saopštenju USPVLS.

„U dogovoru predstavnika organizacija penzionera stoji da neisplaćeni delovi penzija u skladu sa članom 58. Ustava RS, treba da se isplate sa zakonskim kamatama a da isplata počne u 2022. godini pre zakazanih parlamentarnih izbora. Predsednik SNS i Republike Srbije je dokazao da mu penzioneri ne mogu verovati jer je od njegovog dolaska na vlast bezbroj puta vršio manipulaciju sa njima tako da bez povraćaja otetih penzija pre zakazanih parlamentarnih i izbora za predsednika nema podršku penzionera.“

Na kraju saopštenja, USPVLS ukazuje na to da se učešće penzija u BDP od proklamovanih 11 odsto, od 2018. godine smanjilo na oko devet odsto. To je oko jedne milijarde evra. Ovaj iznos bi bio dovoljan za rešavanje povraćaja neisplaćenih delova penzija, ukidanje trajnih penala za prevremeni odlazak u penziju i prestanak diskriminacije poljoprivrednih i vojnih penzionera, tvrde u USPVLS.

Grabundžija: Razgovor – put ka vraćanju penzija

Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Nezavisnost naglašava da cilj ovog sindikata svakako nije da prevari penzionere. Cilj im je da se problemi rešavaju, a oni se mogu rešavati samo dogovorom.

Delegacija Sindikata penzionera Nezavisnost koju je predvodio g. Grabundžija i delegacija Saveza penzionera Srbije sa predsednikom Andrejom Savićem, sastali su se sa ministarkom Kisić Tepavčević kao predstavnici dve reprezentativne organizacije penzionera. To je bio tek prvi radni sastanak, kaže za Penzin g. Grabundžija.

Sindikat penzionera Nezavisnost teži ispunjavanju ciljeva koji su usaglašeni pre dve godine potpisivanjem Sporazuma penzionerskih organizacija. Zajednički cilj penzionerskih organizacija potpisnica ovog sporazuma jeste poboljšanje položaja penzionera, ali pre svega vraćanje penzija koje su ukupno 47 meseci umanjivane.

Na pomenutom sastanku, kaže g. Grabundžija, ministarka Tepavčević je iskazala dobru volju da se ova pitanja reše. Obavezala se da o ovom razgovoru upozna Vladu i predsednika Republike Srbije.

Dalji razgovori tek predstoje. Miloš Grabundžija naglašava da će se Sindikat penzionera Nezavisnost i dalje, kao i do sada, boriti za prava penzionera i vraćanje penzija.

FotografijaEmily Morter sa Unsplash