Magazin Godine Zdravlje

Rak kod starih izaziva i druge rizike ali možemo se boriti

Slika: Kyoko Hamada serija fotografija "Stari žive sami" (potražite na Penzinu)

Pored neposrednog uticaja na zdravlje i dobrobit ljudi, rak ima i dodatne negativne uticaje koji postaju sve značajniji što je pacijent stariji, pokazuje studija Američkog društva za borbu protiv raka.

Naime, što su osobe koje obole od raka starije, tako dolazi do pada fizičkih aktivnosti i porasta stresa koji izaziva dijagnoza. Najteže su pogođeni pacijenti sa rakom pluća.

– Smanjenje fizičkih aktivnosti kod obolelih od raka u odnosu na starije pacijente koji nemaju rak značajno je kao utvrđena činjenica zato što je to nešto na šta možemo da utičemu – kaže jedan od naučnika koji su radili studiju.

Nažalost, i depresija je jedna od posledica koje prate obolele od raka.

Sa druge strane, stariji pacijenti oboleli od raka nisu bili u većem riziku da obole od artritisa, problema sa vidom o sluhom, ili uroloških problema (osim ako već nisu imali rak prostate).

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu CANCER obuhvatilo je uzorak od 921 pacijenta sa rakom debelog creva, dojke, pluća i prostate, i dodatnih 4605 pacijenata koji nisu imali nijednu vrstu raka.

Naučnici podvlače da zdravstvo mora pripremiti pacijente i porodice na promene koje će se desiti u funkcionalnosti tela nakon dijagnoze, i omogućiti im pomoć da održe fizičku aktivnost i nakon pojave raka kod starijih osoba, piše Times of India.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija