Radnicima „Simpo Šika“ 10 godina nije uplaćivan staž

Radnicima „Simpo Šika“ iz Kuršumlije deset godina nije uplaćivan staž i niko nije reagovao od nadležnih institucija i inspekcija. Njima je tako preostalo jedino da oragnizuju proteste i, moguće, štrajk.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Radnici „Simpo Šik“ iz Kuršumlije od ponedeljka, 23. avgusta protestuju zbog toga što im firma nije uplatila radni staž desetak godina. Euronews Srbija navodi da radnicima staž nije uplaćen od 2012. godine, a Južne vesti da im nije uplaćivano od 2010. godine. Kako god bilo, mnogo je. I neverovatno je.

„Kako je moguće da za ovu privatnu firmu ne važe zakoni ove zemlje?“, navode Južne vesti čuđenje radnika. „Ko je to njima omogućio, šta bi se desilo ako i ostali poslodavci na isti način postupe? Mi samo tražimo da se ispoštuje zakon, da nam se omoguće sva prava koja imaju zaposleni.“

U ponedeljak se ispred preduzeća, u kome radi 380 radnika, okupilo njih oko 150. Oni su zatim blokirali deo magistralnog puta Niš – Priština, kod kuršumlijskog sela Kastrat. Na sat vremena je ovaj put bio blokiran i narednog dana. Radnici najavljuju da će sa okupljanjima nastaviti sve do ispunjenja zahteva.

A imaju samo jedan jedini zahtev – da im se uplati deset godina radnog staža koji nije uplaćivan. Radnicima „Simpo Šika“ kojima nije uplaćivan staž, a koji su u međuvremenu otišli u penziju, posebno je teško. Oni se nalaze na ivici egzistencije jer je bez tih godina staža penzija veoma mala.

Moguć štrajk

Radnici preduzeća „Simpo Šik“ obraćali su se više puta nadležnima. Do sada, osim usmenih obećanja, nije bilo odgovora. Aleksandar Eraković iz Samostalnog sindikata „Simpo Šik“, kaže da je traženo se rok za pronalazak rešenja da u pisanoj formi, ali ni to nisu dobili.

Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija, kaže da će ovaj problem država pokušati da reši konverzijom duga do kraja nedelje.

Aleksandar Eraković je razgovarao sa predstavnicima centrale u Beogradu koji su mu obećali – pajz’ sad – da će se i oni uključiti u rešavanje problema.

Radnici pozivaju nadležne inspekcije i institucije države da preispitaju poslovanje preduzeća. Traže da se utvrdi odgovornost onih koji su doveli do toga da im se ne uplaćuje staž desetak godina unazad.

Najavljuju da će, ako se ne ispuni njihov zahtev, najverovatnije ići totalna blokada firme. Proglasiće štrajk kako bi se izborili za pravo koje im je zakonom garantovano.

FotografijaUmetnički kvart 798, Peking