Početna Magazin Godine Društvo Radnici iz Istočne Evrope kao robovi u Britaniji

Radnici iz Istočne Evrope kao robovi u Britaniji

Radnici iz Istočne Evrope kao robovi u Britaniji

Rad od 80 sati nedeljno za 25 funti, prodaja trudnice radi sklapanja prividnog braka, navođenje na abortus… Ovo je samo jedan od desetine sličnih slučajeva u Velikoj Britaniji koji su otkriveni poslednjih godina…

U najnovijoj akciji policije u Mančesteru spaseno je 13 slovačkih radnika, koji su bili primorani da žive i rade u zastrašujućim, uslovima. Kako prenosi “Dejli mejl”, ovi „moderni robovi“ spaseni su prilikom upada policije u fabriku ramova, u kojoj su radili 80 sati nedeljno za naknadu od svega 25 funti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Radnici su živeli u zapuštenom i prljavom stanu u kome gotovo da nema nameštaja, tako da su neki od njih spavali samo na dušeku. Policija je saopštila da su bili žrtve “fizičkog i verbalog zlostavljanja”.

Uhapšena su četvorica muškaraca od 34, 51, 43 i 40 godina, koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima i primoravanje drugih lica na rad.

Najnovija akcija je usledila nakon što je, u okviru operacije “Spasilac”, u jednoj kući u predgrađu Mančestera otkriveno još deset osoba iz Istočne Evrope, koje su poslodavci držali kao robove.

Posle prve akcije prošlog meseca pet osoba je optuženo za umešanost u lanac trgovine ljudima. Optuženi su prodali trudnicu radi sklapanja prividnog braka, a zatim pokušali da je navedu da abortira.

“Muškarci i žene koji su radili u fabrici rekli su nam da su ih poslodavci fizički i verbalno zlostavljali i primoravali da rade 80 sati za 25 funti nedeljno. Ovo je tipičan primer funkcionisanja modernog ropstva u Velikoj Britaniji”, rekao je za „Dejli mejl“ inspektor Džejms Fokner.

“Obećavaju im stan i posao, a onda ih primoravaju da žive u skučenim užasnim uslovima pre nego što ih odvedu u fabriku, gde rade više od 12 sati dnevno”, kaže on.

On je dodao da im na kraju nedelje vlasnici plate oko 125 funti za 80 sati rada, ali im odbijaju i do 100 funti za stan, prevoz do fabrike i druge troškove. To znači da ovi ljudi zapravo rade za milostinju, ali su istovremeno zavisni od zlotvora koji su ih pretvorili u robove.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku javnosti da su vlasti i policija u Mančesteru odlučni da iskorene kriminalno ponašanje, izvedu zločince pred lice pravde i pomognu žrtvama”, izjavio je Mark Vidap, koji je odgovoran za privredu i zaštitu okoline u Mančesteru, prenosi Blic.