Društvo Magazin Godine Srbija

Računica štetna po društvo: Jedan invalid = pet invalidskih penzija

Čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je sa krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekararsku komisiju umesto drugih, pišu Novosti.

Fotografija iz teksta: Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Pred lekarskom komisijom Fonda PIO, jedan invalidski penzioner uspeo je da sa falsifikovanim dokumentima “zaradi” invalidsku penziju za još dve osobe, dok su još dvojica “kolega” uhvaćena u proceduri.

Naime, čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekare umesto drugih.

Kako objašnjavaju u Fondu PIO, ovo je prvi i jedini ovakav slučaj prevare, a zaposleni u sektoru za medicinsko veštačenje primetili su da se jedna osoba koja je zaista bolesna, sa vidljivim znacima operativnih zahvata, u više navrata pojavljivala na lekarskim komisijama.

“Ustanovljeno je da su lična dokumenta falsifikovana na ime osoba koje su podnosile zahteve za ostvarivanje prava na invalidsku penziju”, kažu u Fondu.

Posle ove prevare, u Fondu PIO se intenzivno kontrolišu sve invalidske penzije koje su ostvarene na osnovu ove dijagnoze kako bi se utvrdilo da isti čovek nije “pomogao” još nekome pri penzionisanju.

“U periodu od septembra prošle godine, kada je započeta vanredna revizija korisnika invalidske penzije, do 7. oktobra ove godine, izvršen je uvid u spise gotovo 40.000 invalidskih penzionera. Od tog broja, 4.335 je izdvojeno za pozivanje na komisiju. Do sada, za 227 korisnika nije potvrđen nalaz u prvostepenom postupku, i njima je ukinuto ovo pravo, dok je za 106 korisnika obustavljena isplata zbog neodazivanja na poziv za vanredni lekarski pregled”, kažu u Fondu PIO.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija