Početna Magazin Godine Društvo Računica štetna po društvo: Jedan invalid = pet invalidskih penzija

Računica štetna po društvo: Jedan invalid = pet invalidskih penzija

Računica štetna po društvo: Jedan invalid = pet invalidskih penzija

Čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je sa krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekararsku komisiju umesto drugih, pišu Novosti.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija iz teksta: Modni dizajn odeće za osobe sa invaliditetom (foto galerija)

Pred lekarskom komisijom Fonda PIO, jedan invalidski penzioner uspeo je da sa falsifikovanim dokumentima „zaradi“ invalidsku penziju za još dve osobe, dok su još dvojica „kolega“ uhvaćena u proceduri.

Naime, čovek sa ozbiljnom dijagnozom dobio je invalidsku penziju, a onda je krivotvorenom ličnom kartom, zdravstvenom knjižicom i ostalim dokumentima izašao pred lekare umesto drugih.

Kako objašnjavaju u Fondu PIO, ovo je prvi i jedini ovakav slučaj prevare, a zaposleni u sektoru za medicinsko veštačenje primetili su da se jedna osoba koja je zaista bolesna, sa vidljivim znacima operativnih zahvata, u više navrata pojavljivala na lekarskim komisijama.

„Ustanovljeno je da su lična dokumenta falsifikovana na ime osoba koje su podnosile zahteve za ostvarivanje prava na invalidsku penziju“, kažu u Fondu.

Posle ove prevare, u Fondu PIO se intenzivno kontrolišu sve invalidske penzije koje su ostvarene na osnovu ove dijagnoze kako bi se utvrdilo da isti čovek nije „pomogao“ još nekome pri penzionisanju.

„U periodu od septembra prošle godine, kada je započeta vanredna revizija korisnika invalidske penzije, do 7. oktobra ove godine, izvršen je uvid u spise gotovo 40.000 invalidskih penzionera. Od tog broja, 4.335 je izdvojeno za pozivanje na komisiju. Do sada, za 227 korisnika nije potvrđen nalaz u prvostepenom postupku, i njima je ukinuto ovo pravo, dok je za 106 korisnika obustavljena isplata zbog neodazivanja na poziv za vanredni lekarski pregled“, kažu u Fondu PIO.