Početna Magazin Godine Provera 326.000 invalidskih penzija u Srbiji

Provera 326.000 invalidskih penzija u Srbiji

Ukoliko se primalac invalidske penzije ne odazove na kontrolni pregled, automatski će ostati bez penzije! Do sada je u prvoj proceni bez penzija ostalo 125 lažna invalidska penzionera…

Od 15.158 predmeta pregledanih tokom revizije invalidskih penzija, za koje se sumnjalo da su protivzakonito dodeljene od 1990. do 2014. godine, 125 je odmah ukinuto u prvoj trijaži, a po rečima ministra rada, Aleksandra Vulina, očekuje se „mnogo više“ ovakvih slučajeva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Protiv 16 bivših invalidskih penzionera podnete su krivične prijave i pokrenuta procedura pred Prvim osnovnim tužilaštvom. Ukoliko se utvrdi krivična odgovornost „invalidski“ penzioneri moraće da vrate novac koji su primali, a pravne posledice najavljene su i za saučesnike.

Tokom ove prve revizije lekarski je pregledano 958 invalidskih penzionera prilikom čega je kod 829 potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti:

– Kod 76 korisnika invalidskih penzija nije potvrđeno ranije utvrđeno stanje invalidnosti, što znači prestanak primanja invalidske penzije. Pošto se na ponovljeni lekarski poziv nije odazvalo 34 „invalida“ i njima će biti obustavljena dalja isplata penzija – objasnio je Vulin.

U svakom narednom slučaju, ukoliko se primalac invalidske penzije ne odazove na kontrolni pregled, automatski će ostati bez penzije. Podacima o invalidskim penzijama do sada je raspolagao samo PIO fond, dok će ubuduće o svemu biti obaveštavan i MUP.

Dr Aleksandar Milošević, direktor Sektora za medicinsko veštačenje u PIO fondu, objasnio je da u Srbiji trenutno ima oko 326.000 invalidskih penzionera, što je 19 odsto od ukupnog broja penzionera, ali da je taj broj od 2004. godine smanjen za oko 100.000, pre svega zbog rigoroznog zakona koji je tada donet, piše Politika.