Ekonomija Magazin Godine Srbija

Počinje smanjenje plata i penzija (nije najava)

Nakon mnogo meseci najave, vlada Srbije je 23. oktobra 2014. godine konačno donela odluku o stepenu i načinu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru – “privremenom” smanjenju…

Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija počinje sa isplatom novembarskih zarada i penzija tako da će građani početi da “štede” za državu već u decembru 2014. godine.
  • ukidanje solidarnog poreza za zaposlene u javnom sektoru – kojim su bile opterećene plate preko 60.000 dinara
  • umanjenje plata većih od 25.000 za 10 odsto – čime dobijaju samo plate preko 113.000 mesečno
  • smanjenje dela penzija preko 25.000 dinara za 22 odsto
  • smanjenje penzija većih od 40.000 za 25 odsto u delu preko osnovnih 25.000 dinara.
– Smanjenje plata i penzija je privremeno i delimično i biće ukinuto čim se uspostavi realni nivo dohodaka koji može da se obezbedi na duži rok – rekao je ministar finansija Dušan Vujović.
Smanjenje plata i penzija, međutim, u kratkom roku od dva meseca neće smanjiti minus u državnoj kasi. On će biti i veći od predviđenog za čak 33 milijarde dinara i iznosiće 225 milijardi.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija