Društvo Magazin Godine Srbija

Protest protiv smanjenja penzija – april 2015. godine

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) organizovalo je 24. marta 2015. godine protest ispred beogradske filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO fond), a u aprilu najavljuje novi.

Prema informacijama koje je Penzin dobio od Udruženja sindikata penzionera Srbije – USPS, ovaj protest se zapravo sastojao od podnošenja zahteva za izdavanje rešenja na osnovu koga je penzionerima umanjena penzija.

Prethodno, kad je USPS tražio od PIO fonda to isto rešenje, dobili su odgovor da je rešenje privremeno, a da je iznos penzija napisan na čeku.

Na protestu, u utorak, 24. marta 2015, oko 300 penzionera, članova sindikata, na šalterima beogradskog PIO fonda u Nemanjinoj 30, podnelo je zahtev za izdavanje rešenja na osnovu koga im je smanjena penzija.

Oni penzioneri koji su još ranije dobili isto obaveštenje od PIO fonda koje je dobio i USPS – da je iznos umanjenja iskazan na čeku, a da je rešenje privremeno, obratiće se sa tim obaveštenjem Upravnom sudu.

Redakcija Penzina je od Udruženja sindikata penzionera Srbije dobila obaveštenje da će slične akcije u narednom periodu biti organizovane i u filijalama PIO fonda u svim većim mestima u Srbiji.

Najvažnija informacija koju smo dobili jeste da je veliki protest u organizaciji Udruženja sindikata penzionera Srbije zakazan za sredu, 15. april 2015. godine, u Beogradu na Trgu Nikole Pašića.

Redakcija Penzina će se truditi da na vreme dođe do svih informacija vezanih za sve naredne akcije i proteste USPS-a i da čitaoce Penzina o svemu blagovremeno obavesti.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

6 Comments

Click here to post a comment
 • U koliko sati da dođemo na Trg Nikole Pašića 15. aprila, u 6 u jutro? Što niste napisali u koliko sati? Prilikom primanja penzije 10. aprila trebalo bi podeliti flajere-letke, na jednoj četvrtini formata A4, svim penzionerima koji čekaju u redovima ispred pošta i banaka sa pozivom da dođu na zakazane proteste 15. APRILA, kako u Beogradu tako i ispred svih ispostava PIO po Srbiji. Treba dati informaciju u list “24 časa”, jedini list koji još penzioneri “kupuju”. Treba vest objaviti na Gradskim televizijama, studiju “B” koje penzioneri slušaju i gledaju. Nije dovoljna informacija samo preko interneta jer nas penzionera nema ni 2% na internetu i društvenim mrežama.

  • Poštovani, Udruženje koje organizuje ove proteste piše saopštenja svim medijima, ali mediji biraju šta će objavljivati a šta ne. Ovo je prva preliminarna informacija. Možete se javiti Udruženju pa im pomoći u organizaciji. Mi smo medij, i samo prenosimo informacije.

   • Da li mozete objaviti neke kontakt informacije za penzionere iz unutrasnjosti koji nisu u mogucnosti da dodju do Decanske a hteli bi da se raspitaju i informisu za sta uraditi sledece po pitanju neustavnog smanjenja penzija?

    • Poštovani, mi smo medijski portal koji prenosi informacije koje dobijemo i saznamo. U tom smislu, pratite nas i čim budemo imali nove i detaljnije informacije od organizacija koje se bave ovom temom mi ćemo obavestiti čitaoce. Prema dosadašnjim utiscima redakcije cela priča svodiće se na ličnu inicijativu podnošenjem zahteva Fondu PIO za novo rešenje na osnovu kog isplaćuju penzije, pa kada se dobije zvaničan odgovor od njih, sa time se ide u nadležni sud, pa dalje, ko izdrži…

 • Koliko su nas STVARNO opljačkali?
  Miloš Jovanović, Penzioner, Beograd, 29.3.2015.

  Trik je u sledećem, ZA KOLIKO PROCENTA KAŽU DA SU NAM SMANJILI PRIMANJA, ZA DUPLO TOLIKO PROCENTA SU NAM UMANJILI NAŠU KUPOVNU MOĆ.
  Ako su nam primanja smanjili za 10%, kupovnu moć su nam smanjili za 20%
  Ako su nam primanja smanjili za 15%, kupovnu moć su nam smanjili za 30%
  Ako su nam primanja smanjili za 20%, kupovnu moć su nam smanjili za 40%
  Ako su nam primanja smanjili za 25%, kupovnu moć su nam smanjili za 50%

  KAKO JE TO MOGUĆE, izračunaj za svoj slučaj, sve je u dinarima:
  1. Kolika su ti primanja Primanja
  2. Kolike su ti fiksne dažbine Dažbine
  3. Izračunaj tvoj lični fond za trošak Fond = Primanja – Dažbine
  4. Koliko para su ti opljačkali Pljačka
  5. Izračunaj svoj umanjen lični fond Ostatak = Fond – Pljačka

  Sada vidimo kako nas lažu i kradu

  SVAKO UMANJENJE PRIMANJA ODNOSI SE SAMO NA TVOJ VARIJABILNI DEO LIČNIH TROŠKOVA, NA TVOJ LIČNI TROŠAK, NA TVOJ LIČNI BUDŽET. Uvek moraš i možeš da odvajaš samo od svojih usta, nikada od njihovih dažbina. Dažbine uvek moraš da plaćaš SVE i to na vreme i taman koliko traže. Zato mogu da otimaju, pljačkaju i kradu, samo od tvojih varijabilnih troškova, da ti uzimaju iz usta, samo od onoga što ti ostane kada platiš sve njihove dažbine.

 • Gospodin Jovanović je apsolutno u pravu. I ja sam to naravnno osetila , ali je on to baš lepo sročio.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija