Početna Magazin Godine Protein koji pospešuje inteligenciju

Protein koji pospešuje inteligenciju

Protein kloto povezan je sa nivoom inteligencije. Lek koji pospešuje nivoe klotoa, ne bi samo starijima rešio problem demencije, nego bi se i čovečanstvo opametilo. Tako kažu…

Naučnici iz San Franciska dr Dena Dubal i dr Lenart Muke proučavali su uticaj koji ima na starenje kloto, protein kodiran genom nazvanim KL.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Posebna verzija ovog gena, KL-VS, pospešuje dugovečnost. Jedan od načina na koji to radi jeste sprečavanjem srčanih oboljenja vezanih za starost. Naučnici su se zapitali da li bi mogao da ima sličan uticaj i na opadanje kognitivnih sposobnosti u starosti.

Ono što su otkrili je zapanjujuće, komentariše Economist istraživanje objavljeno u Cell Reports.
KL-VS nije samo zaustavio opadanje, već je unapredio kognitivne sposobnosti, bez obzira na životno doba čoveka, za oko šest IQ poena.

Da bi ovo proverili, naučnici su izvršili testove, naravno, na miševima. Miševi kojima su povećani nivoi klotoa mnogo su se bolje, od običnih miševa, snalazili u lavirintima i bolje su izvršavali druge uobičajene testove za određivanje njihove inteligencije. Analize tkiva njihovih mozgova otkrile su razlike u strukturi njihovih sinapsi, raskrsnicama između nervnih ćelija koje deluju kao nervni prekidači, u odnosu na tkiva mozgova običnih miševa.

Dr Dubal i dr Muke se nadaju da će ovo otkriće moći da se iskoristi. Lek koji podiže nivoe klotoa ili imitira funkcije ovog proteina, mogao bi da zaista poboljša kogniciju, a ne postoji nijedan razlog zašto bi takav lek bio samo za stare. Smatraju da bi taj lek mogao kod svih, izuzev možda kod onih koji već imaju KL-VS u svojim genima (i prirodno su pametni) – pomoći da budu malo bistriji.