Početna Magazin Godine Meduze – nada za besmrtnost čoveka

Meduze – nada za besmrtnost čoveka

Meduza, iako primitivan organizam, deli više genetskih podataka sa ljudima nego sa insektima ili crvima, što znači da, ako bismo shvatili kako preokreću proces starenja, mogli da primenimo isto

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Preusmeravanjem procesa starenja kada se razboli ili kada je povređena, sićušna japanska meduza Turritopsis dohrnii jedina je poznata vrsta koja je shvatila kako da pobedi smrt.

Kada su u moru, ove životinjice izgleda da su besmrtne, ali u laboratoriji, mnogo su krhkije – mogu da umru ukoliko se izvade iz vode. Uprkos izazovu, Šin Kubota sa Kjoto univerziteta uspeo je da održi koloniju živu u zatočeništvu. To je postigao potpunom posvećenošću meduzama, stalnim menjanjem vode u kojoj su i hraneći ih škampima iz sopstvene ruke.

„Od svih životinja na svetu, samo su one sposobne da preokrenu proces starenja umesto da umru“, kaže. „Mi zapravo ne znamo koliko je dugačak njihov vek. One bi mogle živeti zauvek.“ Kada su oštećene ili povređene, meduze se vraćaju u fazu polipa i u njoj provode tri dana, nakon čega ponovo postaju odrasla jedinka.

Kubota kaže da meduza, iako primitivan organizam, deli više genetskih podataka sa ljudima nego sa insektima ili crvima, što znači da, ako bi on ili neko drugi uspeo da shvati kako one preokreću proces starenja, isto bi moglo da se primeni i na ljude.

„Nadam se da možemo da produžimo ili učvrstimo životni vek pomoću besmrtne meduze“, rekao je. Ali za sada, ostalo je još mnogo tajni da se otkrije, a proces koji se nalazi iza njene besmrtnosti slabo razumemo. „Mislio sam da ću, ako ih budem proučavao, moći da shvatim tajnu života na Zemlji“, objašnjava Kubota. „Ako biste živeli 10.000 ili 20.000 godina možda opet ne biste naučili sve o njima, a nažalost, 100 godina je sve što ja imam.