Prosečna plata programera u Srbiji

Prosečna mesečna neto plata programera u Srbiji je 1.225 evra. Najveća plata u ovom sektoru iznosi 7.500 evra. Toliko je mesečno plaćen softver inženjer u Beogradu.

Ovo su podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata u Srbiji Hello World. Ovaj sajt je sproveo istraživanje u periodu jul 2020. – februar 2021. godine. Saopšteno je da je više od 1.000 kandidata navelo visinu svoje plate.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kako se objašnjava, plate u IT industriji zavise od nekoliko činilaca. Najznačajniji činilac su godine relevantnog iskustva. Tako prosečna mesečna zarada senior programera iznosi 1.724 evra, medior programera 1.144 evra, dok juniori u proseku zarađuju 736 evra.

Zanimljivo je, navodi se na sajtu, da iako senior programeri spadaju u grupu zanimanja koja su u deficitu, najviše raspisanih oglasa u prošloj, 2020. godini bilo je za medior programere. Čak 65 odsto od ukupno raspisanih IT oglasa za posao bilo je za ovu poziciju.

Drugi činilac koji utiče na visinu zarade jeste tehnologija sa kojom rade programeri. Gledano po tom kriterijumu, najplaćenije pozicije u IT industriji su: Technical Lead sa prosečnom platom od 2.520 evra, Delivery Manager – 2.300 evra, Solution Architect – 2.258 evra, Software Architect – 2.244 evra i Chief Technology Officer (CTO) sa prosečnom platom 2.029 evra.

Prethodno sprovedeno istraživanje pokazalo je da su tokom prethodne godine najviše bili traženi programeri za poznavanjem sledećih tehnologija:  JavaScript, Java, NET, PHP, Python, C# i C++.

Na visinu plate, kao i u većini drugih sektor, utiče i mesto zapošljavanja. Najbolje plaćen IT centar u Srbiji je glavni grad. U Beogradu je prosečna plata u IT sektoru 1.664 evra. Zatim slede Niš sa 1.229 evra i Kragujevac sa 1.196 evra. U vojvođanskim centrima, prosečne plate su nešto niše. Tako je u Novom Sadu prosek 1.104 evra, a u Subotici 831 evro.

Hello World zaključuje da podaci o visinama plata u IT industriji ne iznenađuju kada se ima u vidu da je ovaj sektor u stalnom porastu, a da nedostaje senior i medior kadrova. Kada se sve to uzme u obzir, ne čudi što će „jedna kompanija u glavnom gradu da izdvoji 7.500€ za senior programera koji ima iskustvo u radu sa tehnologijim koja mu je potrebna.“

Izvor: HelloWorld
FotografijaMarkus Spiske sa Unsplash

Podsećamo: