Početna Magazin Godine Propustljivi krvni sudovi faktor rizika za Alchajmer

Propustljivi krvni sudovi faktor rizika za Alchajmer

Propustljivi krvni sudovi faktor rizika za Alchajmer

website creator

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Oni koji imaju probleme srednjeg inteziteta sa razmišljanjem i pamćenjem, imaju propustljivije krvne sudove u hipokampusu – „tamo gde mozak uči i pamti“, kaže Berislav Zloković, autor studije i direktor instituta na univerzitetu Južne Kalifornije.

Studija koja je objavljena u časopisu Neuron, takođe je utvrdila da krvni sudovi u hipokampusu postaju propustljiviji kako osoba stari. Oni kod kojih se to dešava ubrzano, verovatno će oboleti od Alchajmera ili drugih oblika demencije.

Ovo otkriće otvara vrata za moguću identifikaciju osoba koje su pod rizikom od Alchajmera, tako što bi se pregledali krvni sudovi. Rezultati pokazuju i da lekovi koji sprečavaju propustljivost krvnih sudova mogu da odgode ili spreče Alchajmerovu bolest, i druge oblike demencije.

– Ovo istraživanje daje nadu pacijentima i porodicama u budućnosti, nadu da će rano otkriće propustlljivih krvnih sudova dati mogućnost za zaustavljanje demencije pre nego što bolest počne – kažu naučnici.

Istraživanje je obradilo ranije studije analize mozgova preminulih osoba koje su bolovale od Alchajmera gde je tačno utvrđeno probijanje barijere između krvih sudova i moždanog tkiva.

Ta barijera je zapravo poseban sloj ćelija koje sprečavaju prolazak bakterija i toksina iz krvotoka u tečnost koja okružuje mozak. Kada se ta barijera probije, toksini se preliju u ovu tečnost i stvaraju štetu ili ubijaju moždane ćelije.

Ipak, te autopsije nisu mogle da pokažu da li je proboj nastupio pre ili pošto je osoba obolela od Alchajmera. Zato su dr Zloković i njegov tim koristili poseban tip magnetne rezonance da ispituju mozak preko 60 živih pacijenata sa kognitivnim problemima i zdravih osoba.

Istraživači su posebnu pažnju posvetili hipokampusu zato što je to jedan od prvih delova mozga koje napada Alchajmer. Otkrili su da u nekim regijama hipokampusa propustljivost krvnih sudova kod pacijenata sa problemom pamćenja i učenja, bila i preko 50 odsto.

Istraživanje će možda pomoći da se pojasni zašto ljudi sa aterosklerozom i drugim problemima sa krvnim sudovima češće oboljevaju od Alchajmera.

Ipak, oni napominju da postoji nekoliko različitih načina na koje demencija nastupa, pa je samo jedan od njih pomenuti problem sa sistemom krvnih sudova.

Sada je važno pitanje da li ćemo moći da popravimo štetu koja nastaje u ovoj barijeri? To će možda biti moguće uz pomoć ćelija poznatih kao periciti, koje pomažu da se spreči izlivanje krvi u mozak, piše NPR.