Početna Magazin Godine Stare kajle (Les vieux fourneaux) – strip o vremešnim junacima

Stare kajle (Les vieux fourneaux) – strip o vremešnim junacima

Stare kajle (Les vieux fourneaux) – strip o vremešnim junacima

Starenje ubija, ali je i jedini poznati način da se ne umre. Trojica starih drugara zato starost žive sa stilom.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Stare kajle“ (Penzinov slobodan prevod sa fran. „Les Vieux Fourneaux“) je strip serija francuskih autora: crtača Pola Kouea i scenariste Vilfrida Lipanoa.

Naizgled neobično jeste to što su glavni likovi, svojevrsni antijunaci ovog stripa, trojica sedamdesetogodišnjaka. Još neobičnije zvuči podatak da je strip doživeo veliki uspeh u Francuskoj, te je ubrzo nakon prvog broja „Oni koji ostaju“, objavljenog aprila 2014. godine, izašao i drugi – „Bonny & Pierrot“.

Reč je o tri prijatelja iz detinjstva: Pjerou, Emilu i Antoanu. Oni su, kako se navodi u opisu izdavačke kuće „Dargaud“, shvatili da je starenje jedini poznati način da se ne umre.

Stare kajle 1 Pjeroova soba

Pošto su ostali da se još malo vuku zemljinim šarom, oni su rešili da to učine sa stilom: jedan okrećući se ka prošlosti koja je pobegla, drugi plašeći se sve neizvesnije budućnosti, treći sa jednom nogom u grobu i srcem na dlanu.

Ovaj strip je i društvena komedija sa notom klasne borbe i generacijskog sukoba.

Stare kajle 1 Sofin bes

Priča počinje kada dva prijatelja dolaze na ispraćaj nakon kremacije Liset, životne saputnice njihovog prijatelja Antoana. Antoan saznaje da ga je Liset prevarila ni manje ni više nego sa svojim poslodavcem, čovekom koji je bio simbol svega protiv čega su se, kao strastveni sindikalci, borili. Kreće na put osvete.

Stare kajle na putu

Za njim kreću: njegova unuka Sofi, koja samo što se nije porodila, i njegovi verni prijatelji – Pjero koji je još uvek borac za prava radnika i uz to anarhista i Emil, pacifista koji živi u domu za stare i koji na početku priče ne uspeva čak ni sam da ustane iz fotelje, ali je zato njegovo telo prekriveno tetovažama kao uspomenama na svet koji je brodom tri puta obišao.

Strip je dobio odlične kritike i stručnjaka i čitalačke publike. Krajem 2014. godine je izašao drugi broj u kome je akcenat priče premešten na Pjeroa, ali se uvodi i veliki broj ličnosti – što je za neke kritičare mali minus.


Stare kajle 2 Pjero u pekari
 Ono kada želite da kupite hleb, a prodavačica vas, sa visine i nestrpljivo, pita:
– Koji?
– Pa neki lepo pečen, hrskav…
– Koji?! Sa susamom u ili susamom na hlebu, seljački ili manastirski, ruski ili mandarinski, ražani, od heljde ili od spelte… Ne znate šta je spelta!?!


Ono što je definitivno plus jeste ideja da se ljudi trećeg doba pojave kao strip junaci i činjenica da je strip o trojici deka doživeo sasvim neočekivan uspeh. Dobar crtež i priča koja se „guta“, stranice koje čitaoca vode od saosećanja i tuge do smeha, jesu proveren recept, ali nas uspeh „Les vieux fourneaux“ podseća da je umetnost stripa pre svega umetnost slikanja društva.

Današnje društvo sve više stari. Normalno je da i strip prati ove promene.

Da tema strip pogađa trenutak govori i to što je već početkom 2015. godine dobio specijalnu nagradu publike na festivalu stripa u Evropi, u Angulemu, Francuska (29. januar – 1. februar 2015).

starost ubija

P.S. Nakon objave ovog teksta saznali smo na Tviteru da je jedan domaći izdavač otkupio prava za ovaj strip i da postoji mogućnost da će se 2016. godine pojaviti i na našem tržištu. U svakom slučaju, Penzin će ovu temu pratiti i dalje!

P.P.S. Po nezvaničnim informacijama, strip možemo očekivati u Srbiji već na jesen – na sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine.

Ovaj strip, pod nazivom „Stare furune“, objavila je izdavačka kuća Makondo.