Povećanje penzija u Crnoj Gori – Minimalna 300 evra

Uz redovno, u Crnoj Gori će doći i do vanrednog usklađivanja penzija. Ovim usklađivanjem minimalna penzija biće povećana sa 282 na 300 evra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: Pljevlja, Goran Malidžan

Ministar finansija u Vladi Crne Gore Aleksandar Damjanović saopštio je da će minimalna penzija u ovoj zemlji, po novom, biti 300 evra. Novi iznos minimalne penzije biće isplaćen 20. oktobra 2023. godine.

Crnogorske penzije bile bi, prema formuli za redovno usklađivanje, povećane dva i po procenta. Međutim, na predlog crnogorskog Fonda PIO, očekuje se da Vlada na današnjoj sednici donese odluku i o vanrednom usklađivanju.

Ovako je to objasnio, kako je preneo RTCG, Aleksandar Damjanović:

„U ovom trenutku je jasno da, shodno formuli koja je definisana zakonom, redovno usklađivanje obuhvata drugi kvartal i u odnosu na njega se dobija povećanje od 2,5 odsto. Međutim, imajući u vidu zakonsku neusklađenost, pogotovu u dijelu koji se tiče perioda usklađivanja, imaćemo po inicijativi Fonda PIO i razgovora koji smo imali u Ministarstvu finansija, dodatno vanredno usklađivanje oko dva i po procenta. Tako da će vlada donijeti odluku da se penzije ukupno povećaju pet odsto.“

Na pitanje koliko će sadašnje uvećanje penzija od pet odsto uvećati izdvajanja za isplatu, Damjanović je rekao:

„Što se tiče Fonda PIO sredstva imamo. Eventualno ako budu potrebna neka minimalna sredstva tokom decembra biće obuhvaćena rebalansom budžeta koji je proslijeđen parlamentu još u maju.“

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na društvenoj mreži X najavio je da će Vlada na današnjoj sednici doneti odluku da se sve penzije uvećaju za pet odsto.

Kako prenosi Portal Analitika, Abazović je naveo da će minimalna penzija od sada iznosti skoro 300 evra, umesto dosadašnjih 282.

Prethodna usklađivanja penzija u Crnoj Gori

U januaru 2023. godine penzije u Crnoj Gori su usklađene za oko tri procenta. Zatim je, podsetio je Aleksandar Damjanović, usledilo usklađivanje od preko osam odsto u maju mesecu. Crnogorski ministar finansija je izveo računicu koliko je ukupno uvećanje sa najavljenim septembarskim od pet odsto:

„Kumulativno povećanje od početka ove godine je 17 procenata. Smatramo da nivo penzija ipak bude iznad nivoa inflacije i da negde to povećanje od 17 odsto kako-tako štiti ne tako dobar životni standarda većine penzionera u Crnoj Gori. Sa svim ovim uvećanjima, minimalna penzija biće 300 eura. To znači da je prešao nivo od 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi i to desetak procenata. To je bio cilj vlade koji je ispunjen. Drugi cilj još nije ostvaren, a to je da prosječna penzije bude 60 odsto prosječne zarade, ali će svakao sva ova povećanja pogurati i ostvarenje tog cilja“, rekao je crnogorski ministar finansija.

Naredno redovno usklađivanje penzija u Crnoj Gori biće u januaru 2024. godine.