Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

Demografija razornija od krize u SAD

Analitički rad predviđa crne dane za ekonomiju SAD i to zbog dva demografska trenda: stagniranje ženske radne snage i starenje prosečnog radnika.

 
Oni tvrde da će bez značajnog dodatnog zapošljavanja žena ili rasta broja stanovnika, zapošljavanje i bruto domaći proizvod SAD biti značajno usporeni a država biti suočena sa sve dubljim recesijama i sporijim oporavcima.
1960. godine bilo je samo 40 odsto zaposlenih žena, 1990. oko 60 odsto, a 2010. postaju najbrojnija radna snaga u SAD. Međutim, broj je bio na nivou iz 1994, dok se broj zaposlenih muškaraca smanjio.
Dodatno, 1950. godine bilo je više stanovnika mlađih od 25 nego starijih od 45 godina. Do 2050, procenat starijih će se utrostručiti a mlađih smanjiti. Krajem 1990-ih čak 67 odsto starijih od 16 radilo je ili tražilo posao, ali od tada ovaj broj pada. Naravno, kriva je recesija ali su demografi i ranije svejedno očekivali ovakav trend s obzirom da je 80 miliona bejbi bumera odlazilo u penziju

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija