Početna Magazin Godine „Problemi“ pomeranja starosne granice za penziju

„Problemi“ pomeranja starosne granice za penziju

Da li je povlačenje starosne granice za penziju pravičnije ako je po godini rođenja ili po mesecima rođenja? Ako nema pravog odgovora onda tu možda ne treba tražiti problem?

Prenosimo „vest“ Blica koja Vam možda bude jasnija nego nama: „Planiranom odlukom da se starosna granica za penziju godišnje podiže za šest meseci, država zakida šest penzija (prosečno 145.000 dinara) za 530.000 žena – 193.000 nezaposlenih, 262.000 onih kojima plata kasni i bar 75.000 žena koje rade na crno“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Blic navodi primer Slavice, rođene u oktobru 1950. godine, koja je penziju ostvarila sa 59 godina, 2011. godine. Njena snaja rođena je iste godine, ali u februaru, pa je u penziju otišla sa 58 godina i šest meseci. Poverenik za zaštitu ravnopravnosti (ombudsman). Slavici je potvrdio da je diskriminacija svako nejednako postupanje koje se, između ostalog, zasniva i na starosnom dobu.

Komentar Penzina: Blic je propustio da primeti da granica negde mora biti povučena, i da, iz ugla zakona, nema puno veze da li ste rođeni u februaru ili julu iste ili različite godine, niti da je podela po kalendarskim godinama iz bilo kog razloga pravičnija od podele prema mesecima. I tako, umesto problemima, bavimo se „problemima“. U nastavku teksta je i nekoliko „opštih mesta“ iz Ministarstva:

– Na penzije u Srbiji odlazi gotovo trećina budžeta. Neophodna je reforma penzijskog sistema. Starosni limit za žene (60 godina starosti) je među najnižim, a razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena među najvećim u Evropi (5 godina). Kao što je navedeno u Fiskalnoj strategiji 2014-16, razmotriće se načini i dinamika za smanjenje i otklanjanje ovih razlika – rekli su tim povodom Blicu iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu planiraju pooštravanje limita za penzionisanje po kom će žene raditi do 63. umesto do 60. godine, a starosna granica bi se pomerala po šest meseci godišnje. Po drugoj, muškarci će u penziju ići sa 66 umesto 65, a žene sa 64 umesto sa 60 godina.