Početna Magazin Godine RTS: Vaše pravo da nađete posao

RTS: Vaše pravo da nađete posao

RTS kaže da u Nacionalnoj službi za zapošljavanje čeka 48.000 radnih mesta, ali da, ko želi posao mora biti spreman i na kompromis: prekvalifikaciju i rad u oblastima koje ne poznaje, možda i preseljenje…

Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je prilog koji govori o pronalaženju posla tamo gde mu se mnogi najmanje nadaju – preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Iako u Srbiji ima 800.000 nezaposlenih, Služba trenutno nudi 48.000 radnih mesta:

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

„Ljudi koji dolaze u službu kažu da dugo čekaju na posao, neki i više od 10 godina. Prema njihovim rečima, u birou im kažu da ne mogu da im pomognu ako oni sami ne nađu posao. Međutim, neki čekaju i dve godine.“ – piše RTS i zatim navodi pozitivan primer svog čuvenog voditelja Jovana Memedovića, koji je kao sveže diplomirani DIF-ovac sam pronašao posao baš „na birou“ daleke 1986. godine:

– Ulazim na vrata da produžim bodove, referentkinja kaže: „Ako ste zainteresovani da radite u televiziji, mi smo napravili interni konkurs za ljude koji su završili faks“. Posle tri dana oni mene zovu – kaže Memedović.

RTS kaže i da, ko želi posao očigledno mora biti spreman i na kompormis, prekvalifikaciju i rad u oblastima koje ne poznaje. Možda i promenu mesta boravka. Koliko je nezaposlen čovek u Srbiji spreman na sve to?

– Neretko prihvataju i zaposlenje u nižem stepenu stručne spreme ili prekvalifikaciju. Uloga Nacionalne službe za zapošljavanje je pre svega savetodavna, da se pronađe šta je to nešto što nedostaje nezaposlenom kako bi lakše i brže našao posao – kaže Tanja Bjelobrk iz Nacionalne službe za zapošljavanje i dodaje da ponuda poslova nije mala, ali je „uže profilisana“ – u Srbiji se najviše traže trgovci, ugostitelji, ekonomisti, pravnici, lekari specijalisti. Ali obično ne u velikim gradovima, „što ne znači da se tu ne nudi posao“.

U februaru se preko biroa zaposlilo više od 20.000 ljudi, od toga 7.000 hiljada u Beogradu. „Osim znanja, dobro dođe i malo sreće. I još ponešto.“ – kaže RTS, ne objašnjavajući šta je to „još ponešto“.