Početna Magazin Godine Ekonomija Problemi penzija i poznih godina u 21. veku

Problemi penzija i poznih godina u 21. veku

Problemi penzija i poznih godina u 21. veku

Demografija je neumoljiva. Svaka nova generacija ima manje dece nego prethodna pa se odnos mladih i starih neprestano menja u korist ovih drugih, a na štetu svih. Manje mladih znači manje aktivnih radnika i više penzionera.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Penzioni (PIO) fond je rastočen, a ekonomske prilike su takve da nema akumulacije sredstava u društvu za bolju budućnost. Zato treba što ranije, ako ne planirati, a ono bar misliti o svojim zrelim godinama i starim danima.

Ovaj problem nećete rešiti ni odlaskom iz Srbije. Problem penzija sličan je od Japana i Severne Amerike do Evrope, uključujući i Švajcarsku. A Kina? I nju uskoro čekaju posledice „politike jednog deteta“.

Na ovo sve treba dodati i duži životni vek i prateće produženje radnog staža, ali i relativnost vrednosti nekretnina, vrednosnih papira ili plemenitih metala, kao i neprekidnu inflaciju i globalne promene (energija, voda, klima).

Zato što su ovo samo osnovni (makro) uzroci, koji stvaraju dodatne probleme za penzioni sistem i život u poznim godinama za ljude u 21. veku – o penziji treba misliti već od prvih godina zaposlenja, ili kako god da se danas zove period života nakon završenog školovanja.