Kako do penzije? Moja Penzija Penzije

Privremeno rešenje za penziju – bez obračuna poslednje godine staža

Razlika između privremenog i konačnog rešenja uvek postoji, nekada u korist korisnika, a nekada se pojavi kao preplata. Gotovo 100 odsto rešenja imaju karakter privremenih a PIO dobar deo odgovornosti prebacuje na penzionere…

U oba slučaja korisnik lako može biti na gubitku:

 • ako je privremena penzija manja od realne – a penzioner ovo nikada ne sazna pa PIO zauvek zadrži razliku
 • ako je privremena penzija veća od realne – pa penzioner mora da vrati i višegodišnju nakupljenu sumu koja može prevazilaziti i njegova, tako uvećana, primanja.

Problem nastaje u tome što PIO za obračun poslednje godine staža koristi prosek plata prethodne kalendarske godine a on nije dostupan i po nekoliko meseci u tekućoj godini u kojoj osiguranik odlazi u penziju.

Tako PIO zapravo izračunava okvirni iznos penzije koji u nekom trenutku, za nekoliko meseci ili godinu dana, treba opet preračunati i “ispeglati” razlike. Razlike tada nisu velike i amortizuju se kroz naredne penzije, ali mogu da budu problem kada protekne pet ili 10 godina sa privremenom penzijom pa onda ceo akumulirani iznos stigne za naplatu.

Nisu retki ovakvi slučajevi iz prakse (neki su navedeni niže u tekstu), i tada se PIO poziva na zakon, “da je sve po propisu”, prebacujući odgovornost na penzionere da prate i traže konačno rešenje.

Da, dobro ste pročitali – Fond PIO ne obračunava automatski konačni iznos penzije nego traži da ih ponovo molite da urade obračun i izdaju novo rešenje. Čitateljka Mila L.T. pisala je Penzinu svoje iskustvo ovim povodom:

Kao neko ko je krajem 2015. otišao u penziju i dobio privremeno rešenje o penziji (u februaru), očekivala sam da ću konačno rešenje dobiti nakon pristizanja podataka u PIO o primanjima u protekloj godini, koje su proletos dostavile sve firme, pa i moja iz Beograda. Pre par dana sam poslala mejl kontakt centru PIO s pitanjem zašto mi nije uručeno konačno rešenje, i dobila sam danas mejlom odgovor koji glasi:
“Poštovani,
Obaveštavamo Vas da je potrebno da podnesete zahtev za izradu konačnog rešenja, našoj Filijali kako bi odlučili o istom.
S poštovanjem, Kontakt centar RF PIO”
Ne vidim logiku da bilo ko od nas penzionera podnosi ponovo zahtev za konačnim rešenjem, jer bi to, po logici stvari, ako logike uopšte ima, trebalo da se radi automatski po pristizanju obrasca (misim da je to M4) iz firme.

Penzin redovno informiše čitaoce o ovom i drugim problemima koji mogu da se pojave prilikom odlaska u penziju. Sve ove i druge teme vezano za penziju možete pogledati na našoj stranici Moja Penzija.

Primer iz prakse

Na primer, mediji su pisali o Ljubomiru Ristiću (62) iz Knez Sela kod Niša koji je 2015. dobio obaveštenje da mu je od penzionisanja, u decembru 2012. godine, uplaćeno 5.473 dinara više i da mora da „vrati pare ili će ga tužiti“. 

U Fondu PIO objašnjavaju da je sve po propisu: Ristiću je rešenjem priznato pravo na starosnu penziju u iznosu obračunatom na osnovu podataka kojima je Fond u tom momentu raspolagao.

Navedeno rešenje je oglašeno privremenim do utvrđivanja prosečne godišnje zarade za 2012. godinu, koji je Fondu dostupan polovinom naredne godine za prethodnu godinu.

– Kada su obezbeđeni podaci o prosečnoj zaradi u 2012, Fond je uradio konačno rešenje, obračunavajući novi iznos penzije koji je uključio i uplaćene doprinose u 2012. godini. Budući da mu je zato koeficijent za 2012. godinu bio niži od prethodnih godina, obračunata visina penzije je bila manja – kažu u Fondu.

Zakonom je definisano da se i poslednja godina staža obračunava za penziju, iako Fond nema podatke o zaradama u toj godini:

Razlika između privremenog i konačnog rešenja uvek postoji, nekada u korist korisnika, a nekada se pojavi kao preplata, kao u ovom slučaju. Gotovo 100 odsto rešenja imaju karakter privremenih i moraju se prevesti u konačna kada se obezbede svi podaci. Ako je penzija po privremenom rešenju niža od penzije po konačnom, Fond isplati razliku pri prvoj narednoj isplati. Ako je u pitanju preplata, postiže se dogovor o dinamici povraćaja u roku koji, u zavisnosti od iznosa, može biti i nekoliko godina – ističu u Fondu PIO.

penzin-fejzbuk-naslovna-slajder


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

6 Comments

Click here to post a comment
 • Postovani, imam 41 godinu staza i 65 godina zivota .Dobio sam resenje o penzionisanju 31.8.2016 kao privremeno grde se navodi da nije uzeta u obracun 2015 i 2016.Pitam se zasto i kada cu dobiti konacno resenje.

 • Poštovani,

  imam privremeno rešenje do provere podataka za 1981. i 1982. godinu. Poslodavac više ne postoji, istorijski arhiv ne raspolaže nikakvim podatkom za te godine.
  U M4 listing uneti su podaci po određenoj mikrofilm rolni ali uvidom u samu rolnu utvrđeno je da mene na njoj nema. Takođe je pronadjena MFR na kojoj jesu moji podaci ali služba ne želi da ih usvoji bez provere. S obzirom da provera nije moguća, predlažu mi da rešenje ostane trajno privremeno.
  Molim Vas, možete li mi reći kako da postupam o ovoj situaciji? Da li je u ovoj situaciji možda moguće primenjiti član 66. Zakona o socijalnim doprinosima?
  Unapred zahvalna

  • Poštovana,
   Mi smo redakcija portala koji piše, između ostalog, i o problemima vezanim za PIO, ali nismo stručni da dajemo odgovore na ovakva pitanja.
   Znamo za ovakve probleme, ali to što možemo da Vam kažemo da niste jedini, Vama sigurno ne olakšava muku. Nažalost, mi ne možemo da Vam pomognemo. Ako želite, možemo Vas uputiti na agenciju sa kojom mi sarađujemo i koja se bavi PIO pravom.
   Želimo Vam mnogo sreće u rešavanju ovog problema.

 • Stranica “razgovor sa finans.savetnikom” u vezi osiguranja vam nedostaje!

  • Hvala na informaciji. Promaklo nam je. Ponuda više nije aktuelna, te tako ni stranica ne postoji, ali nam je ovaj link promakao.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija