Početna Magazin Godine Ekonomija Fond PIO očekuje veći broj penzionera

Fond PIO očekuje veći broj penzionera

Realno je za očekivati da će do kraja 2014. godine biti povećan broj zahteva za penzionisanje po aktuelnom zakonu, koji od 1. januara 2015. godine postavlja nove uslove

Sa početkom primene izmenjenog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), od naredne godine se uvodi utvrđivanje trajnog umanjenja iznosa prevremene starosne penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska, odnosno 4,08 posto na godišnjem nivou.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Realno je za očekivati da će do kraja godine biti povećan broj zahteva za penzionisanje po aktuelnom zakonu, koji od 1. januara 2015. godine postavlja nove uslove – rekla je Tanjugu načelnica Odeljenja u direkciji Fonda PIO Momira Lalić.

– Svako mora sam izbor da napravi, ali ako ispunjava uslove po ovom zakonu onda bi trebalo da ostvari pravo jer ako od 1. januara ne ispunjava uslove, odnosno ispunjava samo kao mogućnost da ode u prevremenu penziju to znači da da će mu se penzija umanjiti za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska – navela je Lalić.

Srbija u ovom trenutku ima oko 1,7 milion penzionera a izdvajanje za nihove prinadležnosti iznosi oko 513 milijardi dinara godišnje, kaže Lallićeva. Broj korisnika penzija približio se broju zaposlenih i iznosi 1:1, a da bi penzioni sistem mogao da funkcioniše dobro potrebno je da tri zaposlena „izdržavaju” jednog penzionera.

– Praksa je pokazala da bi kada se menjaju uslovi za sticanje prava na starosnu penziju i kad se pooštravaju uslovi, odnosno nakon početka primene izmena zakona, za 12 do 16 odsto mogao da se smanji broj korisnika novih penzija, što će značiti i uštedu za budžet – dodala je ona.

Lalićeva je navela i da je ove godine pravo na starosnu penziju ostvarilo 43.000 osiguranika, dok je u 2013. godini to pravo ostvarilo 107.000 osiguranika. Prosečna penzija u Srbiji iznosi 24.312 dinara, prenosi Politika.