Početna Magazin Godine Penzija Privremeno rešenje za penzije: 85% od ukupno izdatih rešenja

Privremeno rešenje za penzije: 85% od ukupno izdatih rešenja

Privremeno rešenje za penzije: 85% od ukupno izdatih rešenja

Novopečene penzionere najviše zbunjuje to što dobijaju privremena umesto konačnih rešenja za penziju, ali to i nije toliki problem. Pravi problem nastaje kada se višegodišnjim korišećenjem privremenih rešenja razlike višestruko uvećaju pa su penzioneri dužni da vraćaju novac Fondu PIO, nekada izražen i u hiljadama evra…

Napomena Penzina: Penzioneri koji dobiju „privremena“ rešenja, u što kraćem mogućem roku treba da traže konačno rešenje kako ne bi nastali ozbiljni problemi sa dugovanjima PIO fondu ukoliko se nakupi zbir značajnijih razlika u korist Fonda PIO. Više o opasnostima privremenih rešenja čitajte ovde – Privremeno rešenje za penziju – bez obračuna poslednje godine staža

Problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju trebalo bi, kako se očekuje, da bude rešen izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju  budući da je većina rešenja koja se sada izdaju privremena – preciznije 85 odsto njih.

Razlika koju penzioneri primaju po privremenim i konačnim rešenjima ponekad je i nekoliko hiljada dinara, a neki iznosi se mere i stotinama hiljada dinara. U većini slučajeva penzioneri su dužni da Fondu PIO vrate razliku, pokazuju podaci fonda.

Kako ističu u Fondu PIO, predstavnici te institucije dali su svoje predloge za izmenu Zakona u cilju rešavanja ovog pitanja.

– Zakonodavac detaljno razmatra sve raspoložive opcije kako bi se smanjio broj razloga zbog kojih se donose privremena rešenja, a činjenica da poslodavci ne izvršavaju redovno svoju zakonsku obavezu uplate doprinosa za svoje zaposlene, uslovljava neophodnost donošenja privremenih rešenja – kažu u Fondu PIO.

Podaci Fonda pokazuju da u proseku svake godine oko 80.000 – 100.000 penzionera koji ostvaruju pravo po prvom zahtevu i na osnovu privremenih rešenja, a u ukupnom broju urađenih rešenja odnos je oko 85 odsto privremenih, a 15 odsto rešenja kojim je utvrđen konačni iznos penzije.

Najčešće se dešava da korisnici vraćaju iznose preplate nastale kao razlika između iznosa penzije utvrđenog u privremenom rešenju i konačnog iznosa penzije.

– Razlika, odnosno preplaćeni iznosi koje korisnici većinom vraćaju iznosi od 5.000 do 10.000 dinara. Postoje i preplate u mnogo većim iznosima, ali to su pojedinačni slučajevi – navode u Fondu PIO.

Postoje i slučajevi u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu penzije povoljniji za korisnika od iznosa utvrđenog privremenim rešenjem i tada Fond obračunava iznos svojih dugovanja i pri prvoj isplati penzije u celini namiruje dug prema korisniku penzije, kažu u Fondu.

Predstavnici Fonda PIO još ranije su ukazali da bi problem razlika u privremenim i konačnim rešenjima za penziju mogao biti rešen novim izmenama Zakona, a jedna od mogućnosti je da poslednja godina rada ne uđe u obračun što bi trebalo da doprinese da se brže dođe do konačnog rešenja.

U Fondu su još ranije uradili računicu i izuzimanje te poslednje godine apsolutno ne utiče na smanjenje penzije koju će korisnik primati, a omogućiće da se brže dođe do konačnog rešenja.

Direktorka Fonda PIO, Dragana Kalinović, ukazala je ranije da to nije samo pitanje rada ažurnosti PIO fonda nego i rada poslodavaca koji takođe treba da dostave određene podatke.

Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, nadležni organi, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja.

Kako navode u Fondu, u mnogim slučajevima postoje posebne teškoće za pribavljanje podataka od kojih zavisi utvrđivanje visine penzije.

Neke od njih su neplaćeni doprinosi za PIO, naknadno utvrđivanje staža osiguranja usled nepostojanja prijava i odjava osiguranja, stečaj ili likvidacija poslodavaca, ili da između poslodavaca i korisnika nema saradnje, trajanje sudskih postupaka u vezi sa doprinosima za PIO i slično, javlja Tanjug a prenosi Dijalog.net.