Privremena zabrana izvoza pšenice, kukuruza i ulja i novo organičenje cene goriva

Vlada Srbije se odlučila na meru kojojm se uvodi privremena zabrana izvoza nekih osnovnih prehrambenih proizvoda. Takođe je uvedeno novo ograničenje cene goriva. Ove odluke su donete radi očuvanja životnog standarda stanovništva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Vlada Srbije je 10. marta privremeno zabranila izvoz osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda. Privremena zabrana izvoza se odnosi na zrno pšenice, pšenično brašno, kukuruz i prekrupa i suncokretovo ulje. Do ove zabrane je došlo usled poremećaja na svetskom i domaćem tržišu i rasta tražnje.

Usvojna je Uredba o ograničenju cena naftnih derivata. Ona se odnosi na „evro dizel“ i „evro premijum BMB 95“. Ova uredba će stupiti na snagu 11. marta i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila 2022.

Odluka je doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, , navodi se u saopštenju posle sednice Vlade. Vodilo se računa o tome da je u prethodnom periodu zabeležen rast cena naftnih derivata.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena. Njome se obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Predviđeni su, takođe, i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Vlada je je privremeno smanjila akcize za 20 odsto na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Doneta je odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za njeno izuzimanje od plaćanja carine. Odluka se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, a važiće do 31. decembra ove godine.

Izvor: Beta
FotografijaMister No