Početna Magazin Godine Ekonomija Privatnu penziju planira 190 hiljada građana Srbije

Privatnu penziju planira 190 hiljada građana Srbije

Privatnu penziju planira 190 hiljada građana Srbije

O odlasku u penziju u Srbiji se već razmišlja u dečjem uzrastu. Prema podacima dobrovoljnih penzijskih fondova, čak 127 dece, stare do devet godina, već uplaćuje privatne doprinose. Na njihovim računima sada je 2,33 miliona dinara, odnosno 18.346 dinara „po glavi“.

Uz njih, još 227 mladih, uzrasta od 10 do 19 godina, do sada je uštedelo sedam miliona dinara. Doduše, na ove „dečje penzije“ prvenstveno misle njihovi roditelji, štedeći novac koji će im, uz uvećanje za prinos, biti dostupan od 58. godine života.

Prema podacima NBS, za privatnu penziju trenutno štedi ukupno 188.990 građana. Toliko njih redovno na svoje račune (ili račune svoje dece) uplaćuje takozvane privatne doprinose.

Do sada je, kroz šest ovih fondova koliko ih posluje u našoj zemlji, ušteđeno više od 25,849 milijardi dinara, koji korisnicima postaju dostupni kada navrše 58. godinu života.

Staro je pravilo da sa štednjom u privatnim penzijskim fondovima treba krenuti na vreme, jer je bolje ako se sa manjim uplatama počne u mladosti, nego se većim iznosima u starijem dobu, pišu Novosti a prenosi Kamatica.