Početna Magazin Godine Alarm za medicinu – Alchajmer je možda prenosiv

Alarm za medicinu – Alchajmer je možda prenosiv

Alarm za medicinu – Alchajmer je možda prenosiv

Nova studija otkriva da se Alchajmerova bolest može preneti sa jedne na drugu osobu tokom nekih medicinskih postupaka. Ovo istraživanje dovodi u pitanje trenutne procedure i njihovu sposobnost da spreče prenos bolesti, piše britanski Independent.

Naučnici koji su radili istraživanje kažu da su rezultati još uvek preliminarni i da to ne treba da zaustavi bilo koga da ode na operaciju. Podvukli su i da nije moguće preneti bolest bilo kakvim svakodnevnim kontaktom.

Ipak, dokazi su nađeni kod osam ljudi koji su primili injekcije hormona rasta kada su bili deca, i da su u tom procesu najverovatnije došli u kontakt sa bolešću. Profesor Džon Kolindž koji je vodio studiju kaže:

– Do sada smo smatrali da se Alchajmer dobija nasledno ili sporadično, i ako potvrdimo rezultate ispostavilo se da se može dobiti i direktnim prenosom bolesti.

Ovakva naznaka otkrića pokreće i brojna druga pitanja. Ako je Alchajmer prenosiv, kako sve može da se prenese? Injekcijama? Medicinskim instrumentima? Transfuzijom krvi?

Više detalja čitajte na sajtu Independent-a.