Magazin Godine Zdravlje

Alarm za medicinu – Alchajmer je možda prenosiv

Autoportreti osobe sa Alchajmerom - Potražite galeriju crteža na Penzinu

Nova studija otkriva da se Alchajmerova bolest može preneti sa jedne na drugu osobu tokom nekih medicinskih postupaka. Ovo istraživanje dovodi u pitanje trenutne procedure i njihovu sposobnost da spreče prenos bolesti, piše britanski Independent.

Naučnici koji su radili istraživanje kažu da su rezultati još uvek preliminarni i da to ne treba da zaustavi bilo koga da ode na operaciju. Podvukli su i da nije moguće preneti bolest bilo kakvim svakodnevnim kontaktom.

Ipak, dokazi su nađeni kod osam ljudi koji su primili injekcije hormona rasta kada su bili deca, i da su u tom procesu najverovatnije došli u kontakt sa bolešću. Profesor Džon Kolindž koji je vodio studiju kaže:

– Do sada smo smatrali da se Alchajmer dobija nasledno ili sporadično, i ako potvrdimo rezultate ispostavilo se da se može dobiti i direktnim prenosom bolesti.

Ovakva naznaka otkrića pokreće i brojna druga pitanja. Ako je Alchajmer prenosiv, kako sve može da se prenese? Injekcijama? Medicinskim instrumentima? Transfuzijom krvi?

Više detalja čitajte na sajtu Independent-a.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija