Magazin Godine Srbija

Prinudna naplata doprinosa poljoprivrednika – 750 evra godišnje!

Slika: kuća iz 1938. godine, selo Čukojevac

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je “duboku zabrinutost zbog najave početka prinudne naplate duga poljoprivrednika za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji iznosi više od 90 milijardi dinara”.

Janković je u saopštenju naveo da je dug poljoprivrednika prema javnim fondovima “ogroman” kao i da su mnogi poljoprivrednici već sada u takvoj situaciji da ne mogu da plate dugovanja.

“Tim ljudima će radi duga biti prodavana imovina i tako će biti u još goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju. Zato je moja dužnost da javno postavim pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde”, naveo je ombudsman.

On je pozvao nadležne da sagledaju materijalni položaj poljoprivrednika i nejednake mogućnosti plaćanja vlasnika malih gazdinstava i velikih poseda, “ali pre svega sliku sela iz kojih mladi odlaze, a ostaju stari sa minimalnim penzijama”.

“Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na to pitanje, njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni”, ocenio je Janković.

Zaštitnik je dodao da bi mnogi dužnici moglo da ostanu bez njiva pošto je Poreska uprava počela da šalje opomene o iznosu poreza.

“U osnovi takvih mera je zakonsko rešenja po kome svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje. Na tu nepravdu su upozoravali poljoprivrednici u obraćanju Vladi pre dve godine, najavljena je čak i promena propisa Zakona u PIO fondu, ali pomaka nema”, naveo je Janković.

SNS: Janković ćutao 10 godina

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Nenad Katanić podsetio je danas Sašu Jankovića da je bio zaštitnik građana i u vreme kada je usvojeno zakonsko rešenje o doprinosima za osiguranje poljoprivrednike, ali da je tada – ćutao.

“Kao što ste tad ćutali i niste obavljali svoj posao zaštite građana, tako ste danas kandidat istih onih koji su upravljali agrarom upravo kada su ove obaveze za penziono i invalidsko osiguranje i uvedene”, istakao je Katanić.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

1 Comment

Click here to post a comment
  • Promocija za kandidaturu za predsednika. Sad je našao i setio se seljaka. Gde je dosada bio da upozori, poljoprivrednike, a ne državu, jer poljoprivrednici ako žele da ostvare pravo na penziju, moraju da plate doprinose, kao i svi drugi zaposleni. U suprotnom nema penzije. Mnogo je ovo naivna stvar.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija