Početna Magazin Godine Amerikanci stariji od 60 imaju preko 67 milijardi studentskih kredita

Amerikanci stariji od 60 imaju preko 67 milijardi studentskih kredita

Amerikanci stariji od 60 imaju preko 67 milijardi studentskih kredita

Potreba za finansiranjem obrazovanja mlađih generacije starije Amerikance sve više gura u dugove čime njihova penzionerska primanja postaju ugrožena.

Reč je o generaciji koja je tokom života već isplatila troškove obrazovanja za sebe, često i za svoju decu, i to dugoročnim decenijskim kreditima koji se ne završavaju ni odlaskom u penziju. Da, mnogi nisu uspeli da za života zarade dovoljno da otplate dug za školovanje koje im nije omogućilo da decenijskim radom isplate par godina obrazovanja…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Na sve to sada ponovo, mnogi i po treći put, preuzimaju na sebe otplatu studentskih kredita za svoju decu ali i unuke. Državni, manje cenjeni fakulteti u SAD koštaju oko 9,5 hiljada dolara godišnje i traju četiri godine, što je oko 36.000 dolara i blisko prosečnoj godišnjoj bruto plati u SAD koja iznosi oko 34.000 dolara.

Međutim, privatni fakulteti koštaju više nego duplo više – oko 24.000 dolara, što troškove povećava na tri godišnje plate za četiri godine studiranja.

Prosečna pozajmica iznosi oko 21.000 dolara, ali problem nastaje kada roditelji koji uzimaju dug dolaze u pozne godine, i taj dug isplaćuju od svoje ušteđevine za penziju.

Prema pisanju Vašington Posta, u Americi skoro 40 odsto dužnika studentskih kredita ima preko 65 godina, i pojedinačno su najveća starosna grupa dužnika ovog tipa kredita.

Izvor: Penzin / Care