Magazin Godine Svet

Amerikanci stariji od 60 imaju preko 67 milijardi studentskih kredita

Potreba za finansiranjem obrazovanja mlađih generacije starije Amerikance sve više gura u dugove čime njihova penzionerska primanja postaju ugrožena.

Reč je o generaciji koja je tokom života već isplatila troškove obrazovanja za sebe, često i za svoju decu, i to dugoročnim decenijskim kreditima koji se ne završavaju ni odlaskom u penziju. Da, mnogi nisu uspeli da za života zarade dovoljno da otplate dug za školovanje koje im nije omogućilo da decenijskim radom isplate par godina obrazovanja…

Na sve to sada ponovo, mnogi i po treći put, preuzimaju na sebe otplatu studentskih kredita za svoju decu ali i unuke. Državni, manje cenjeni fakulteti u SAD koštaju oko 9,5 hiljada dolara godišnje i traju četiri godine, što je oko 36.000 dolara i blisko prosečnoj godišnjoj bruto plati u SAD koja iznosi oko 34.000 dolara.

Međutim, privatni fakulteti koštaju više nego duplo više – oko 24.000 dolara, što troškove povećava na tri godišnje plate za četiri godine studiranja.

Prosečna pozajmica iznosi oko 21.000 dolara, ali problem nastaje kada roditelji koji uzimaju dug dolaze u pozne godine, i taj dug isplaćuju od svoje ušteđevine za penziju.

Prema pisanju Vašington Posta, u Americi skoro 40 odsto dužnika studentskih kredita ima preko 65 godina, i pojedinačno su najveća starosna grupa dužnika ovog tipa kredita.

Izvor: Penzin / Care


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija