Početna Magazin Godine Prevoz novca za penzije obavljaće firma sa milionskim dugom

Prevoz novca za penzije obavljaće firma sa milionskim dugom

Prevoz novca za penzije obavljaće firma sa milionskim dugom

Direktorka Pošte Srbije i potpredsednica Partije ujedinjenig penzionera Srbije (PUPS) Mira Petrović dala je posao transporta novca i penzija firmi koja ima višemilionski poreski dug, saznaje Blic.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mira Petrović je dala posao transporta novca i penzija firmi koja ima višemilionski poreski dug.

Petrović je praktično na svoju ruku posao dodelila firmi Ineks iako je Komisija za nabavku navela da ta kompanija ne ispunjava uslove. Potpredsednica PUPS, čiji je lider Milan Krkobabić, potpisala je prošle nedelje, saznaje Blic, ugovor sa Ineksom vredan najmanje 250 miliona dinara.

„Direktorka je ignorisala odluku Komisije koja sprovodi nabavku i potpisala ugovor kako je ona želela. Isplata penzija iz fonda PIO vrši se preko Pošte jer jedino ona ima tako razgranatu mrežu. Ako zakaže transport novca između pošta, ili taj transport ne bude dovoljno bezbedan i efikasan, ne daj bože bude eventualno pljačke, trpeće direktno korisnici, a najviše su to penzioneri, kojima su ta sredstva i najpotrebnija“, kaže izvor Blica iz Pošte direktno uključen u ovaj proces.

Kako dodaje, direktorka Petrović ne samo što je obesmislila rad Komisije i ignorisala propise nego je direktno ugrozila interes korisnika i reputaciju Pošte.

Blic podseća da je upozoravao da direktorka Pošte Srbije pokušava da posao transporta i obezbeđenja novca vredan 250 miliona dinara namesti firmi Ineks. Ona je čak probila i rok za potpisivanje ovog ugovora pokušavajući da namesti posao. Tako je ugovor potpisan mesec dana kasnije, iako ovako odgovoran posao koji podrazumeva i transport i obezbeđenje novca po pravilu može da pripadne samo firmi koja je potpuno čista.

Prema uslovima iz konkursne dokumentacije, ne sme imati dugovanja, sudske sporove, ponuđač ne sme biti osuđivan, mora imati sve potrebne tehničke uslove i mehanizaciju za obavljanje ovog posla.

Ipak, direktorka je na kraju potpisala ugovor sa firmom koja ima 41 milion dinara poreskog duga. Takođe, kompanija koja će ubuduće prevoziti novac je prekršajno gonjena za neprijavljivanje zaposlenih, zbog čega je i kažnjena presudom Prekršajnog apelacionog suda u Novom Sadu. To nije jedini problem ugovora sa ovakvim preduzećem – zbog načina poslovanja pitanje je da li bi ijedna osiguravajuća kuća dodelila polisu osiguranja ovoj kompaniji za profesionalnu odgovornost.

Angažovanjem ovakve firme može se dogoditi da u slučaju štete prilikom transporta novca javno preduzeće Pošta ostane bez naknade. Petrovićeva je dodelila ovaj posao iako zna da preduzeće “Ineks” nema ni minimum tehnički ispravnih i opremljenih vozila za transport i obezbeđenje novca.

Da će i pored svega Ineks dobiti posao, bila je javna tajna u Pošti, ali ipak niko od nadlženih nije reagovao.

Posao obezbeđivanja novca vredi 250 miliona dinara. Iako se radi o velikoj sumi, nije raspisana javna nabavka, već se posao dodeljuje po pregovaračkom postupku. Takav način sklapanja nije nezakonit, ali se njemu pribegava kada je reč o hitnosti. U praksi se, međutim, pokazalo da je taj način loš, jer se pozivaju samo određene firme, što je Pošta i sada uradila. Sve to stvara osnovanu sumnju da se radi o nameštenom poslu.

Izvor: Blic

Podsećamo vas i na nedavno objavljen tekst: