Najavljeno poskupljenje usluga u domovima za stare

Ministar za rad je najavio poskupljenje usluga u državnim domovima za stare. To poskupljenje je preduslov za neophodno povećanje plata negovateljicama zaposlenim u domovima.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavio je povećanje cena usluga u domovima za stare. Naglasio je da cene nisu povećavane od 2015. godine.

Ministar je 2. avgusta 2023. godine, tokom posete Vranju, najavio da će biti povećane plate negovateljicama. To će biti urađeno kroz povećanje cene boravka u domovima za stare. Upravo iz tih prihoda, objasnio je ministar, finansira se funkcionisanje domova za stare.

„Tražićemo najbolji način da to ne bude na štetu građana, na štetu korisnika, ali ćemo morati da povećamo cene smeštaja, jer je najavljeno i povećanje plata negovateljicama kao nekome ko obavlja najteže i najkomplikovanije poslove u samim domovima za smeštaj starih lica“, rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da je posao negovatelja jedno od najplaćenijih zanimanja na Zapadu. Mnogo ljudi iz Srbije, navodi Selaković, odlazi u Nemačku ili Austriju da bi se bavili poslom negovatelja starih osoba.

Ministar je rekao da su se pojavile glasine da Srbija želi da privatizuje domove za stare. To je, kako je rekao, najobičnija neistina i laž.

„Srbija ne planira to da uradi. Srbija je država koja po svom Ustavu ima i socijalnu kategoriju, i domovi za stara lica će postojati u državnom sistemu.“

Domovi za stare u Srbiji

Ministar Selaković je naglasio da je oblast socijalne zaštite izuzetno velika, kompleksna i bremenita mnogim problemima. Međutim, kako kaže, u nju se mnogo ulaže.

U Srbiji postoji 44 različite vrste domskog smeštaja za stara lica, naveo je ministar.

„Imamo 25 gerontoloških centara, među kojima je i onaj u Valjevu za koji očekujemo da uskoro bude otvoren, koji je najsavremeniji i apsolutno najbolji, devet domova za stara lica i 10 domskih odeljenja u sklopu centara za socijalni rad.“

„Ove godine iz našeg budžeta preko 1,478 milijardi dinara uložili smo u funkcionisanje domova za smeštaj korisnika. Nastavićemo to da radimo, a uveren sam da ćemo i ovde u Vranju biti u prilici da se pojavimo sa nekim dobrim vestima.”

„Naravno, učinićemo sve što možemo da olakšamo ozbiljno funkcionisanje i domova u privatnom vlasnistvu. Takvih je u ovom trenutku u Srbiji 265 i oni neometano funkcionišu“, rekao je ministar Nikola Selaković.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
FotografijaUGCB