Početna Magazin Godine Preko 50 odsto školaraca u SAD u zoni siromaštva

Preko 50 odsto školaraca u SAD u zoni siromaštva

Preko 50 odsto školaraca u SAD u zoni siromaštva

Granica siromaštva u SAD kreće se oko 20.000 evra za četvoročlanu porodicu sa dvoje dece. Međutim, učenici javnih škola imaju pravo na besplatnu i subvencionisanu hranu ako su prihodi domaćinstva za trećinu, odnosno bezmalo duplo veći od granice siromaštva. Svaka druga porodica učenika ispunjava ove uslove.

Pregledajući podatke o tome koliko se učenika javnih škola kvalifikovalo za besplatne ili subvencionisane školske obroke, studija Južnjačke fondacije za obrazovanje (Southern Education Foundation) pokazala je da, po prvi put od kada se meri, preko polovine učenika javnih škola – 51 odsto, živi u propisanoj zoni siromaštva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

U SAD ima oko 74,5 miliona dece, a studija je koristila podatke Nacionalnog centra za statistiku obrazovanja (National Center for Education Statistics – NCES).

Učenici u SAD imaju pravo na besplatne obroke ako porodična primanja ne prelaze 135 odsto granicu siromaštva, a pravo na subvencionisane obroke kada su prihodi domaćinstva između 135 i 185 odsto granice siromaštva.

Federalna granica siromaštva u SAD iznosi 23.550 dolara (oko 20.000 evra) za porodicu sa dvoje odraslih i dvoje dece. To znači da prihodi četvoročlane porodice čija deca imaju pravo na besplatne obroke ne prelaze 27.000 evra, a porodice čija deca imaju pravo na umanjenu cenu obroka ne prelaze 37.000 evra.

Studija napominje da postoji trend povećanja broja siromašnih učenika po navedenom kriterijumu – kvalifikovanja za jeftinije i besplatne školske obroke:

  • 1989. godine – 32 odsto učenika
  • 2000. godine – 38 odsto učenika
  • 2013. godine – 51 odsto učenika.

Primetna je oštra podela po državama koje imaju više od 50 odsto siromašnih učenika: 13 država Juga i šest država Zapada. Tako, na primer, Misisipi ima čak 71 odsto siromašnih školaraca, Novi Meksiko 68 odsto, Luizijana 65 odsto.

– Ne možemo više da gledamo na probleme i potrebe siromašnih učenika jednostavno kao na pitanje pravičnosti. Njihov uspeh ili neuspeh u javnim školama odrediće kompletan ljudski kapital i obrazovni potencijal koju nacija ima za budućnost – kažu u Južnjačkoj fondaciji.

Paraleleno sa tim podacima, Nacionalni centar za porodice bez doma (National Center on Family Homelessness) iznosi podatke da je svako 30. američko dete u 2013. godini bilo beskućnik, što je istorijski rekord od 2,5 miliona dece u SAD, prenosi RT.