Početna Magazin Godine Srbija Prva osnovna škola u Žarkovu

Prva osnovna škola u Žarkovu

Prva osnovna škola u Žarkovu

Sredinom 19. veka, u knez Miloševoj Srbiji, nije bilo dovoljno škola. Jednu od retkih organizovali su meštani sela Žarkova, a ona i dalje stoji na istom mestu, zapuštena i zaboravljena…

U Srbiji je, krajem prve vladavine Miloša Obrenovića, bilo ukupno 88 osnovnih škola, 101 učitelj i 2.966 učenika. Ustavobranitelji su školstvu poklanjali veću pažnju, te se i broj osnovnih škola povećao.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ipak, on je i u drugoj polovini XIX veka bio nedovoljan. U Beogradskom okrugu, 1870. godine bilo je svega 39 škola. U takvoj Srbiji XIX veka, u selu Žarkovu, kraj Beograda, seljani su se organizovali kako bi 1840. godine otvorili školu.

Kmet Miloš Životić sasvim slučajno je otkrio da njegov sluga Stojan Čola zna da čita. Stojan, koji je kod Životića čuvao svinje, objasnio je svom gazdi da je tri godine učio školu u jednom manastiru u Sremu.

Kmet je odmah sutradan sazvao selo i predložio im da otvore školu jer učitelja, njegovog Stojana, već imaju. U selu je bilo dosta dece stasale za školu, pa su se seljaci složili.

Pošto su srpske vlasti proverile Stojanovo znanje, otvaranje prve škole u Žarkovu je odobreno. Ona je smeštena u staru opštinsku sudnicu, pletaru.
Prema kasnijem svedočenju Radovana, sina Miloševog, koji je te godine sa još 20-toro dece krenuo u školu, u ovoj zgradi nije bilo ni stolica ni stolova. I učitelj i đaci sedeli su na asurama i tronošcima.

Učilo se čitanje, pisanje, osnovne računske radnje i crkveno pojanje. Među tim prvim đacima bila je i jedna devojčica po imenu Stanica.

U Trgovačkoj (Ace Joksimovića) br. 40 još uvek se nalazi školska zgrada koja je kasnije izgrađena i nazvana Stara škola. Ona je proglašena za spomenik kulture i kao takva  pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika. Na fotografiji, slikanoj leta 2012. godine, može se videti kako je štitimo.