Predlozi u Nemačkoj: U penziju sa 70

U penziju bi trebalo ići tek sa 70, smatraju poslodavci u Nemačkoj. Sindikati i levica se ne slažu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Štefan Volf, predsednik Udruženja poslodavaca Gezamtmetal (Gesamtmetall) smatra da bi starosnu granicu za odlazak u penziju trebalo podići. U penziju bi, izjavio je, trebalo ići sa 70 godina. Volf je svoju ideju objasnio time što je nemačko društvo sve starije..

U Savezu nemačkih sindikata (DGB) i sindikatima građevinara i metalskih radnika, kao i u socijalnom udruženju VDK odmah su reagovali na ovu izjavu.

To „nije ništa drugo do najava smanjivanja penzija“, rekla je Anja Pil iz DGB. Dodala je da mnogi zaposleni u Nemačkoj ni sada ne mogu zdravi da dočekaju penziju.

Umesto nerealnih planova o pomeranju starosne granice, potrebno je penzijsko osiguranje zakonski staviti na bolje finansijske osnove, kazala je Verena Bentele, predsednica VDK. „To znači da u perspektivi svi treba tamo da plaćaju – ne samo zaposleni, nego i nameštenici, samozaposleni i političari“, objasnila je . Ovakva „penzija za sve“ ojačaće sistem, dodala je, i biće pravednija. Podsetila je da se to već dugo primenjuje u Austriji.

Na izjavu Štefana Volfa veoma burno je reagovala levica, prenosi B92.

„Predlozi kao što su penzionisanje sa 70 ili radna nedelja od 42 časa su nesocijalno sranje“, rekao je šef poslaničke grupe levice u nemačkom parlamentu Ditmar Barč. Kao i Bentele, on upućuje na primer Austrije.

„Umesto penzije sa 70, svi građani bi plaćali, pa i političari i menadžeri“, rekao je Barč.

„U Austriji je penzija u proseku za 800 evra veća nego u ovoj zemlji i isplaćuje se od 65. godine. Šta može Austrija, mora da može i Nemačka“, naglasio je Barč.

Trenutno se u Nemačkoj planira povećanje starosne granice sa 65 na 67 godina. Hubertus Hajl, ministar rada u Vladi Nemačke smatra da tu treba i stati.