Početna Magazin Godine PR ili nauka: Redovno šminkanje čuva zdravlje starijih žena

PR ili nauka: Redovno šminkanje čuva zdravlje starijih žena

Neke bolnice i domovi za stare u Japanu uveli su terapiju šminkanjem zahvaljujući 2.200 seminara sa 50 specijalista koje je organizovao jedan proizvođač kozmetike i šminke…

Ukoliko učine da im šminkanje postane dnevna rutina, starije dame mogu da ojačaju svoje mišiće i spreče demenciju, kaže studija koju je uradila kompanija Shiseido zajedno sa univerzitetom Chiba u Japanu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Senka nad rezultatima svakako postoji s obzirom da Shiseido proizvodi luksuznu šminku i kozmetiku, ali da ipak čujemo šta imaju da kažu…

Studija se poziva na to da starije osobe ređe izlaze, a da žene naročito imaju potrebu da ostanu lepe, te rutina šminkanja može da održi viši kvalitet života kroz samo šminkanje, ali i spremnost da se izađe van stana.

Studija je navodno uočila da starije dame koje se redovno šminkaju imaju snažnije ruke i ramena zahvaljujući odvrtanju/zavrtanju kutijica kozmetike i šminke, kao i masaži lica. Istraživači su ovo uočili mereći pokrete mišića senzorima.

U jednoj studiji koju je uradila kozmetička kuća sama, pitali su 19 gospođa prosečno starih 90 godina, da se svakodnevno šminkaju tokom tri meseca. Utvrđeno je da im je za to vreme snaga stiska šake pojačana prosečno za dva kilograma.

Jedna od njih je nakon ovog perioda povratila sposobnost da se sama hrani iako joj je pre eksperimenta bila potrebna pomoć i hranjenje kašičicom.

Još nekoliko studija bavilo se temom šminkanja kod starijih žena i navodno su utvrdile da im redovno šminkanje pomaže da ostanu dobro raspoložene, spremne na priču i da imaju dobar apetit.

Nakon tih saznanja, neke bolnice i domovi za stare uveli su terapiju šminkanjem. Ipak, za ovakav trend verovatno je zaslužno i to što je pomenuta kompanija angažovala oko 50 specijalista koji su držali oko 2.200 seminara kozmetičke terapije samo u 2013. godine, i to u bolnicama, ali i domovima za stare širom Japana.

Dodatno, kompanija je uspela da obezbedi i vladinu podršku kroz subvencije za ove događaje, piše Japan News.