Početna Magazin Godine Društvo Sajtovi i forumi o zdravlju prodaju podatke korisnika farmaceutskim kućama

Sajtovi i forumi o zdravlju prodaju podatke korisnika farmaceutskim kućama

Neki sajtovi i forumi posvećeni zdravlju, ili specifičnim oboljenjima, svoj galvni izvor prihoda nalaze u prodaji podataka svojih korisnika velikim farmaceutskim kućama…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Nekoliko kompanija u svetu specijalizovane su za sakupljanje podatake iz konverzacija sa društvenih mreža kao što su Fejzbuk ili Tviter, ali i sa medicinskih i zdravstvenih foruma gde pacijenti razmenjuju poruke.

One zatim te podatke prodaju farmaceutskim kompanijama, osiguravajućim kućama i bolnicama – kompanijama koje zanima kako ljudi upravljaju svojim zdravljem.

Jedna od tih kompanija, izraelski Treato, otišao je čak korak dalje, pa sakupljene podatke prodaje i investicionim i hedž fondovima u vidu mesečnih izveštaja. Naime, kompanija prati rane reakcije pacijenata na nove lekove na tržištu te ove informacije koriste investitori da prepoznaju rani potencijal za buduće velike zarade.

Treato sebe naziva i „glasom pacijenata“, a na sajtu se otvoreno kaže: „Pogledajte šta milioni pacijenata pričaju“. Koliko tačno miliona? Treato navodi sledeće brojke o podacima u ponudi klijentima (oktobar 2014):

    • 229.741.450 pacijenata
    • 1.830.304.860 postova
    • 26.524 leka
    • 14.142 zdravstvena stanja.

– Svi znaju da je ono što stavite na internet otvoreno za sve, ali većina razmišlja da nikoga nije briga za njih jer nisu Bijonse. Oni ne shvataju da je ovo najveći biznis u digitalnom svetu – kaže Deborah Peel, koja je osnovala neprofitnu organizaciju Prava privatnosti pacijenta (Patient Privacy Rights).

Takođe, i neki sajtovi i forumi posvećeni zdravlju, ili specifičnim oboljenjima, svoj galvni izvor prihoda nalaze u prodaji podataka svojih korisnika velikim farmaceutskim kućama, piše Blumberg.