Magazin Godine Srbija

Državne institucije naplaćuju takse nezakonito

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj upozorila je da više institucija u Srbiji u poslednja tri meseca nezakonito naplaćuju takse građanima i privredi.

Institucije nemaju saglasnost Ministarstva finansija i privrede za nove iznose koje su morale da utvrde do 31. marta, u skladu sa pravilnikom za obračun visine taksi. 
Ovo rade Uprava carina, Uprava za veterinu, Republički geodetski zavod, Komisija za zaštitu konkurencije i Republička radiodifuzna agencija. Nakon usvajanja seta finansijskih zakona prošle jeseni, vlada je u februaru ove godine usvojila i pravilnik kojim je obavezala institucije da utvrde nove iznose taksi, ali tako da odražavaju realnu cenu u odnosu na pruženu uslugu, i za to propisala formulu.
Pored toga, izmenom Zakona o budžetskom sistemu uvedena je obaveza da nakon usklađivanja iznosa taksi institucije zatraže odobrenje Ministarstva finansija i privrede pre nego što počnu da primenjuju novi cenovnik. 
Obaveza dobijanja saglasnosti za utvrđivanje novih iznosa taksi važi za institucije kod kojih visina taksi nije utvrđena zakonom. Ministarstvo finansija je NALED-u potvrdilo da nijedna od pet institucija, za koje su traženi podaci o pribavljanju saglasnosti, nije ispunila zakonsku obavezu.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija