Povlačenje iz opticaja serije švajcaraca

Povlačenje iz opticaja serije švajcarskih franaka, popularnih „švajcaraca“, zvanično je najavljeno.

U prvoj polovini 2021. godine biće povučene novčanice iz osme serije švajcarskih franaka. Ovo je na svom zvaničnom sajtu najavila Nacionalna banka Švajcarske. Tačan datum povlačenja ovih novčanica biće najavljen dva meseca pre povlačenja.

Banknote iz osme serije franaka puštene su u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije švajcarskih franaka je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji. Na taj način banknote se efikasnije štite od falsifikovanja.

Saveti Narodne banke Srbije

Povodom povlačenja iz opticaja serije švajcaraca, oglasila se Narodna banka Srbije (NBS).

NBS građanima savetuje da novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju ih za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu od 2016. do 2019. godine.

NBS preporučuje da to urade što pre. Upozorava da će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom švajcarskih franaka osme serije i pre nego što oni budu povučeni iz opticaja. Poslovne banke i ovlašćeni menjači, objašnjava NBS, postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama.

Nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, zamena novčanica iz ove serije biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može se zameniti i šesta serija švajcarskih franaka, napominju u NBS. Ova serija je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine. Sedma serija švajcaraca je, kako objašnjavaju – rezervna. Zato nikada nije ni puštena u opticaj.

Izvor: Novosti
Fotografija: 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum sa Unsplash

Moglo bi vam biti interesantno: